Bil bi že čas, da se malce natančneje seznanimo z dvema različnima parfumskima linijama – (ker se izraza uporabljata mednarodno in olajšujeta sporazumevanje ter razumevanje na tem področju, ju ne bomo prevajali) – to sta t. i. mainstream linija in niche linija. Razlike med parfumi, ki spadajo v eno ali drugo skupino, obstajajo na več nivojih: gre za razliko v pristopu naročnika, sestavinah, samem kreiranju parfumov; pa tudi pristopu k reklamiranju, v embalaži in sami dostopnosti parfumov.

Serge Lutens

Mainstream linija

Mainstream (izraz v ang. pomeni običajno, znano, razširjeno) parfumi so parfumi velikih modnih in kozmetičnih hiš (npr. Dior, Yves Saint Laurent, Lancôme …), pa tudi parfumi znanih osebnosti iz sveta šovbiznisa (Naomi Campbell, Cindy Crawford, Jennifer Lopez itd.). Značilno zanje je, da jih sicer kreirajo veliki parfumski nosovi (“les nez”), ki pa morajo strogo upoštevati želje naročnika glede sestave, samega tipa vonja in imajo pri svojem delu tako omejen čas za kreiranje novega vonja kot tudi omejen proračun.

Naročniki mainstream parfumov so velike kozmetične korporacije (omenimo dve multikorporaciji, ki imata v lasti veliko večino kozmetično-parfumskih znamk na tržiščih ZDA in Evrope, to sta L’Oreal ter Estée Lauder), ki skrbno spremljajo tržišče in njegove zakonitosti ter izvajajo obsežne študije trga, vse z namenom, da bi bili novi izdelki – v našem primeru parfumi – pisani na kožo čim večjemu številu kupcev. Tu so razlogi za dejstvo, da lahko na trgu opažamo periodično pojavljanje točno določenega tipa parfumov, ki so si po vonju, embalaži in celostni podobi med seboj pogosto tako podobni, da jih sčasoma že kar težko ločimo.

Po drugi strani vsi poznamo občutek prenasičenosti, ko si nove parfumske izdaje sledijo kot po tekočem traku, vseeno pa nas noben izmed novih parfumov ne prepriča v nakup – pogrešamo nekaj novega, svež veter na poličkah parfumerij. Potrebno je poudariti, da je veliki večini mainstream parfumov na poličkah namenjenih le nekaj let, po določenem času pa gredo ven iz prodaje in se umaknejo novim, bolj trendovskim parfumom.

Kljub nekaterim slabostim mainstream parfumov naj poudarimo, da so mnogi odlično narejeni, zelo kvalitetni in nosijo tudi določeno mero izvirnosti. Škoda pa je, da so taki “klasiki” večinoma stari že kar nekaj let in da mainstream parfumerija v zadnjih letih nekoliko izgublja na inovativnosti in kvaliteti.

mainstream parfumi

Niche linija

Ravno na to mesto so v zadnjih dveh desetletjih stopile niche parfumske linije. Francoski izraz niche v tem primeru pomeni tisti, ki ponuja nekaj drugačnega, česar mainstream ne more ponuditi. Za niche parfumske linije (Annick Goutal, Creed, Serge Lutens, Les parfums de Rosine, L’Artisan Parfumeur, Frédéric Malle, Bond No.9, Jo Malone in še celo plejado drugih) je značilno, da naj bi bil pristop k njim manj marketinško orientiran, s poudarkom na izbiri najkakovostnejših sestavin, kreiranju drugačnih olfaktornih kompozicij, neobičajnih kombinacijah not …

Taste Giacobetti

Nosovi imajo v primeru niche parfumov večinoma popolnoma proste roke pri kreiranju samega vonja, za kar si lahko vzamejo tudi po več let in pri tem uporabijo zelo drage in redke sestavine, ki jih preizkusijo v tisočih formulacij, dokler niso s končnim rezultatom popolnoma zadovoljni. Niche parfumi so pogosto na voljo le v določenih parfumerijah in praviloma skoraj nikoli v velikih, množično obiskanih drogerijah.

Vsaka linija ima svoj prepoznaven dizajn, parfumi pa se na videz med seboj ločijo le po drugače obarvanih detajlih na embalaži; nadalje je zanje značilna tudi nekoliko višja cena, pogosto pa parfumi niso razdeljeni glede na spol, ampak jih lahko uporabljajo tako ženske kot moški. Niche parfumerija v zadnjih letih pridobiva na popularnosti, saj ponuja številne možnosti odkrivanja novih olfaktornih dražljajev, ki jih v mainstream parfumeriji vse prepogosto primanjkuje.

Dodatno draž gotovo prispeva določena mera ekskluzivnosti (nekatere linije grejo celo tako daleč, da se določen njihov parfum kupi le izključno v točno določenem mestu na svetu, tu bi veljalo omeniti znamko Le Labo). Vseeno nam doba interneta ponuja neslutene možnosti nakupov niche parfumov, prav tako pa ob morebitnem izletu v tujino svetujem tudi širjenje parfumskih obzorij – kdo ve, morda se v domovino vrnete z novo parfumsko ljubeznijo, po kateri boste dišale samo ve.

Les Parfums de Rosine

5 KOMENTARJI

  1. Malina, tole je pa sedlo kot naročeno.
    Že dolgo imam namen “preizkusiti” niche in tokrat mi je uspelo – Serge Lutens in Creed…zaenkrat.
    In v času mojega ovohavanja omenjenih “mojstrov” je prišel še tvoj članek o le teh… Nisem mogla verjet, kako zelo se je poklopilo…
    Skratka – hvala za še dodatna pojasnila in povem tudi to, da nisem ostala hladna in da bo v bližnji prihodnosti denarnica pošteno trpela 😀

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj