… vitki ljudje bolj varni pred srčnim infarktom kot debeli ljudje, četudi so ti fit. Na to naj bi vplivalo predvsem gibanje v najstniških letih, ki zmanjša nevarnost za nastanek srčnega infarkta kasneje v življenju. Da so prišli do teh ugotovitev, so analizirali podatke 743498 švedskih moških, ki si jih pri 18-ih letih zdravniško pregledali in s pomočjo testa na kolesu ugotovili tudi koliko so aktivni, fit. Nato so jih spremljali 34 let, dokler niso doživeli srčnega infarkta ali umrli oz. do 1. Januarja 2011.

gotovili so, da je to, da so bili fizično fit v najstniških letih, zmanjšalo nevarnost za srčni infarkt kasneje v življenju. Fit, debeli in zelo debeli moški so imeli tudi veliko več možnosti, da kasneje v življenju doživijo srčni infarkt, saj se je pokazalo, da sama telesna aktivnost ni doprinesla koristi, če so bili debeli. Raziskovalci so zato poudarili, da je zelo pomembno, da pazimo, da ohranjamo vitkost, najboljše rezultate pa da seveda še redno gibanje povrh tega.

Raziskava je pokazala, da za vsakih 15 % več gibanja se tveganje za zmanjšanje nevarnosti za srčni infarkt 30 let kasneje zmanjša za približno 18 %. Redno treniranje v poznih najstniških letih pa doprinese kar za 35 % zmanjšanje tveganja.

PREBERITE TUDI: “Zdrava debelost” ne obstaja; vsaka debelost je brezpogojno škodljiva

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj