Že velikokrat smo pisali o koristnih lastnostih gibanja, nikoli pa ni prepozno izvedeti še česa novega in se seveda pridružiti tistim, ki jim šport predstavlja nujni del vsakdanjika …

Tudi pozimi je potrebno!

Zadostno gibanje je varovalni dejavnik zdravja, saj vpliva tako na telesno kot duševno zdravje ter kakovost življenja. Res je, da gre pozimi vse lažje, ker se skrijemo pod debela oblačila in se ne obremenjujemo s kakšnim kilogramom več, vseeno pa se zavedajte, da telo ne glede na letni čas potrebuje gibanje, ker je pri tem najpomembnejše zdravje, ki ga z njim ohranjamo in posledično dobro počutje v svoji koži. Ukvarjanje s športom v zimskem času, spomladi prinese številne pozitivne stvari kot sta seveda zadostna telesna pripravljenost in učinkovito premagovanje spomladanske utrujenosti.

Redna gibalna aktivnost namreč blaži upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti telesa, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, izboljšuje družabne spretnosti, samospoštovanje in samozavest, krepi imunski sistem ter izboljšuje spanec. Vse to pa je še kako pomembno pri prehodu iz enega v drug letni čas. Hkrati nas gibanje pozimi varuje pred čezmerno telesno težo in debelostjo, zmanjšuje pa tudi tveganje za padce in poškodbe pri padcih. Z gibanjem je pozimi lepša tudi koža, saj telo s potenjem iz nje izloča pomembne strupe. Gibanje je način življenja!

Koliko?

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je za doseganje večine koristi telesne vadbe, pri odraslih dnevno dovolj 30 minut zmerne gibalne aktivnosti. Priporočljivo pa je, da se vadba izvaja skoraj vse dni v tednu.

Slabo vreme ponuja številne koristi

Slabo vreme naj ne bo izgovor za gibanje na prostem, saj smo tudi v tem času deležni številnih koristi, ki jih v drugem času ne moremo pridobiti:

  • Priznani svetovalec za fitnes razlaga: »Toplota in vlaga v poletnih mesecih vas lahko ‘tiščita navzdol’ in vas utrudita hitreje, hladno vreme pa poživlja, stimulira vaše čute in počutiš se živ.«  Za to pa je poznana tudi biološka razlaga: hoja na svežem zraku poviša raven energije in odpravlja napetost ter znake frustracije. Ti učinki pa so še bolj intenzivni ravno v času nižjih temperatur. Telo mora namreč v hladnejših razmerah še bolj delati, zato tudi pokurimo več kalorij, poveča pa se tudi proizvodnja dobrih hormonov – endorfinov, ki so zaslužni za boljše počutje.
  • Gibanje na svežem zraku, ki ga telo potrebuje ne glede na letni čas, je odlična zaščita proti številnim boleznim, saj krepi imunski sistem, z pa gibanjem smo tudi manj podvrženi stresnim dejavnikom (stres je znan kot največji ubijalec sodobnega človeka).
  • Izpostavljenost naravni dnevni svetlobi je poznan način boja proti depresiji. Kako se še obraniti zimske depresije?
  • Kako se pravilno obleči in opremiti za gibanje na prostem, si preberite na dani povezavi.

Nasveti pri načrtovanju vadbe

  •  Pozimi še bolj skrbno načrtujte svojo pot, po kateri se boste podali na sprehod, tek,… Pri vadbi morate namreč pomisliti tudi na nevarne dejavnike kot so spolzki pločniki ali ledene poti, to pa vam lahko ovira še slabša dnevna svetloba. “Poskušajte se izogniti odprtim površinam ali potem v bližini vode: poti, obdane z drevesi ali stolpnicami, vas lahko zaščitijo pred neželenimi sunki vetra,” svetuje olimpijka Lindsey Anderson. Zagotovite si torej svojo pot, ki bo varna in prijetna. V zimskem času pa se je gibati na prostem najbolj priporočljivo v sredini dneva, ko je tudi najsvetleje in najtopleje.
  • Pred vsako vadbo se je nujno ogreti s preprostimi vajami, kratkim tekom (na mestu),… “Priporočljivo se je ogreti v zaprtem prostoru, nato pa z ogretim telesom pričeti zunanjo vadbo,” svetuje olimpijec Jeff Galloway. “Ko pričnete z gibanjem na prostem, pa prvih deset minut svojemu telesu privoščite 30-sekundne premore v nekajminutnih časovnih intervalih, saj mu boste tako pomagali, da se privadi na zunanje razmere.”

  • Pričnite s krajšimi razdaljami. Če ste se poleti posvečali daljšim vadbam, pozimi pričnite s krajšimi. “Pozimi je bolje podcenjevati svoje sposobnosti,” svetuje Tracey Martinson iz tekaškega kluba na Aljaski. “Če se morate ustaviti, se takrat namreč vaše telo zelo hitro ohlaja, kar povečuje tveganje za podhladitev.” Pri gibanju na svežem, mrzlem zraku pa si je pred usta priporočljivo nadeti šal, da tako zrak pred vdihavanjem že primerno ogrejemo.
  • Tudi če ne čutite žeje, si vsaj takoj po vadbi privoščite tekočino, priporočljivo pa jo je nekaj malega imeti tudi na poti.

Vse zahteva svoj čas

Ne pričnite zaletavo in preveč intenzivno, saj lahko izgubite voljo in pridelate kakšno poškodbo. Recept se skriva v počasnem, a vztrajnem ritmu. Če ste se odločili gibati na prostem, se lahko posvečate le hoji, ki je ravno tako koristna vadba, ali pa teku, smučanju, teku na smučeh, bordanju, drsanju,… Pomnite, da vse zahteva svoj čas in z ničemer ne pretiravajte saj je blagodejna že 30-minutna dnevna hoja v naravi.

Pomembna je rutina

Tudi v ukvarjanje z gibanjem je potrebno vlagati dovolj truda in dobre volje. Le tako vam bo uspelo dosegati zadane cilje, beležiti napredke in občutiti pozitivne lastnosti gibanja. Vsak dan ni enak prejšnjemu, pa se vseeno velja zbrati in potruditi ter se odpraviti v naravo. Na pridobivanje športne energije vplivajo tudi drugi dejavniki kot so prehrana, tekočina, stresen dan, kvaliteta spanca,… zato bo energijo enkrat lažje, drugič težje doseči in pri največ šteje ravno vztrajnost. Ne pozabite, da nam bo gibanje le pregnalo slabo razpoloženje, ne pa nas še bolj utrudilo in naredilo brezvoljne. S tem namenom pa naj gibanje le postane vaša dnevna rutina, ki se je boste tako navadili, da je sploh ne boste več mogli izpustiti… In takrat boste najboljše občutili vse blagodejne koristi gibanja. Kako najti čas za vsakodnevno gibanje?

Gibanje osrečuje!

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj