… izjemno vitki in jim nikakor ne uspe pridobiti kakega kilograma, ne glede na to, kako se trudijo. Eden izmed razlogov so lahko tudi prekomerno aktivna ščitnica; slaba absorpcija hranil (npr. celiakija) ali težave s črevesjem (npr. Crohnova bolezen), zato se najprej prepričajte, da nimate katere izmed naštetih bolezni.

Če pa ste sicer zdravi in tako vitki, da se nikakor ne morete sprijazniti s svojo postavo, prav tako pa ne vsaj malo zrediti, obstaja nekaj preverjeno učinkovitih strategij, ki vam bodo pomagale pridobiti kakšen kilogram na zdrav in varen način.

Tako, kot se hujša lahko zdravo ali pa nezdravo, se lahko tudi zredi zdravo ali nezdravo, zato se nikar ne odločite za prenajedanje z nezdravo, kalorično hrano, kot so sladkarije, hitra hrana, pice ipd. Rek 'si to, kar ješ', absolutno drži in hranila iz hrane so dobesedno gradivo, ki ga vaše telo porabi, da ustvarja nove celice.

1. Jejte pogosto

Nikar ne čakajte, da minejo 4 ure ali celo več, ne, da bi jedli. Vaše telo je kot motor, ki neprestano deluje, zato potrebuje konstantno dobavo energije. Če preskakujete obroke, telo oropate goriva, ki ga potrebuje za optimalno delovanje in posledica je izgubljanje mišične mase in nabiranje maščob.

2. Začnite po malem

Za začetek dodajte le 2300 dodatnih kalorij na dan in boste videli, kako se bo vaše telo odzivalo. Te kalorije pa naj bodo seveda zdrave; idealna je npr. t. i. študentska hrana, sestavljena iz nepraženih oreškov in rozin, ki je precej kalorična in hkrati tudi zdrava. Druga opcija so zdrave maščobe; npr. avokado, olivno, laneno, orehovo olje (seveda vsa hladno stiskana in če se le da, organsko pridelana).

3. Pijte kalorije

Tudi to je še en način, kako lahko vsak dan dodate kar nekaj kalorij. Seveda pa nimamo v mislih pitje nezdravih, močno sladkanih sokov in podobnih umetnih pijač, temveč sadno-zelenjavne smoothije ter riževo, mandljevo, sojino, mandljevo mleko. Še zlasti mandljevo in lešnikovo imata precej kalorij. V vsakem primeru pa se izogibajte nezdravih umetnih pijač, polnih sladkorja in umetnih dodatkov, saj vodijo v metabolni sindrom, diabetes tipa 2 in bolezni srca.

4. Uvedite trening s težo

Ko imate v mislih rejenje in ko pišemo o tem, kako se zrediti, je verjetno jasno, da nihče nima v mislih, kako dobiti odvečno maščevje na telo, temveč kako dobiti mišično maso. Zato obvezno uvedite trening s težo (z utežmi, na fitnes napravah ali z lastno težo), da boste pridobili mišično maso in lepo oblikovali telo, ne le postali mlahavi in obloženi z nezdravim maščevjem. Ko boste trenirali  s težo, boste potrebovali še dodatne kalorije, zato poskrbite za zadosten vnos kakovostnih ogljikovih hidratov in beljakovin. V tem primeru je priporočljivo zaužiti dodatnih 200 do 500 g kalorij.

V vsakem primeru pa pazite, da je vaša prehrana kakovostna, raznolika, dovolj kalorična in razporejena v (vsaj) 5 obrokov čez dan in po nekaj tednih bi že morali opaziti prve rezultate.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj