… plastika prežema naša življenja na veliko več načinov kot le tiste slamice za pijačo za enkratno uporabo. Plastika je v embalaži za našo hrano in pijačo, v nekaterih oblačilih, v izdelkih za osebno nego in celo v naši pitni vodi v obliki mikroplastike.

Kot lahko vidite na podlagi tega seznama, se ji je precej težko popolnoma izogniti. Nekatere vrste plastike je odobrila FDA in so splošno priznane kot varne. Druga plastika pa je lahko bolj škodljiva za zdravje ljudi. Primer: ftalati, kemikalije, dodane nekaterim vrstam plastike, da postanejo bolj prožne. Študija iz januarja 2022 v Environmental International je poročala, da je lahko izpostavljenost ftalatom povezana s povečano verjetnostjo za razvoj alergij, endokrinih ali reproduktivnih težav, izzivov s telesno težo in še več.

Ta teden smo izvedeli, da bi ta posebna vrsta plastike lahko predstavljala še eno potencialno škodo zdravju. Glede na študijo z dne 8. februarja 2023, objavljeno v The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, imajo lahko ženske, ki so izpostavljene visokim ravnem ftalatov, do 63 % večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

PREBERITE TUDI: Je kava dobra za ljudi s sladkorno boleznijo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj