… na primer kofein, ki lahko kratkoročno poslabša inzulin.

Kofein in raven sladkorja v krvi

Dokazano je, da redno uživanje visoke količine kofeina v obdobju 4 tednov zmanjša občutljivost za inzulin pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Medtem ko so raziskovalci odkrili povezavo med večjo porabo kave in manjšo občutljivostjo na inzulin, so ugotovili, da je hiter prehod na uživanje več kave morda povzročil netipičen n odziv telesa.

Prednosti kave

Dokazano je, da kava zmanjšuje tveganje za naslednja stanja:

  • Sladkorna bolezen tipa 2
  • Rak – kot sta rak endometrija in agresiven rak prostate
  • Bolezni srca in ožilja
  • Alzheimerjeva bolezen
  • Parkinsonova bolezen
  • Kava vsebuje polifenole, ki so molekule z antioksidativnimi lastnostmi, za katere se splošno verjame, da pomagajo preprečevati vnetne bolezni.

Kava poleg polifenolov vsebuje tudi minerala magnezij in krom. Večji vnos magnezija je povezan z nižjo stopnjo sladkorne bolezni tipa 2. Mešanica teh hranil je lahko koristna za izboljšanje občutljivosti na inzulin, kar lahko pomaga izravnati nasprotne učinke kofeina.

Kava in preprečevanje sladkorne bolezni

Kavo in njen vpliv na tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 so preučevali že večkrat in pokazali so znatno manjše tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, povezano s pivci kave.

Študija iz leta 2009, v kateri je sodelovalo 40.000 udeležencev, je pokazala, da uživanje 3 skodelic čaja ali kave na dan vodi do 40 % manjšega tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Študija zdravstvenih delavcev v ZDA in Veliki Britaniji pet let pozneje je pokazala, da se je pri tistih, ki so povečali porabo kave, tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 v naslednjih 4 letih zmanjšalo za 11 %.

Nedavno je raziskava leta 2022 pokazala, da pitje dveh kav na dan zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni in zgodnjo smrt ter da lahko zmanjša tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Poleg tega se je izkazalo, da pitje kave povečuje telesno aktivnost.

PREBERITE TUDI: Zdrav nasmeh in sladkorna bolezen

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj