­

Medzobni prostori so mesto, kjer se vnetje dlesni razvije najprej, saj zobnim oblogam nudijo varno zavetje pred ščetinami zobne ščetke. Tako se bakterije na teh mestih nemoteno kopičijo in razmnožujejo. Poleg tega je dlesen na teh mestih nekoliko drugačna –  manj odporna na toksine (strupe), ki jih bakterije proizvajajo in povzročajo vnetje dlesni. Za učinkovito preprečevanje vnetja dlesni zato redno odstranjevanje zobnih oblog z zobno ščetko ni dovolj. Nujno moramo poskrbeti tudi za redno odstranjevanje zobnih oblog iz medzobnih prostorov.

parodontalna bolezen


Vloga temeljite ustne higiene glede na obzobna tkiva ni samo v preprečevanju nastanka temveč tudi v zaustavljanju napredovanja vnetja dlesni. Vnetje dlesni, ki se ne odpravi, lahko napreduje v globlja obzobna tkiva oziroma se razvije v težje oblike parodontalne bolezni, ki zahtevajo specialistično parodontalno zdravljenje.


Zdrav nasmeh in diabetes

Diabetiki s slabo nadzorovano boleznijo se pritožujejo zaradi zmanjšanega izločanja sline in pekočega občutka v ustih. Tisti, ki jemljejo oralna hipoglikemična zdravila lahko popolnoma izgubijo slino, kar ustvari ugodne pogoje za infekcije s Candido albicans.

Obstaja veliko dokazov o povezavi med slabo kontroliranim diabetesom in parodontitisom. Pacienti z diabetesom tipa 1 so v rizični skupini za razvoj parodontalne bolezni v poznejši dobi, pri čemer parodontalna bolezen vodi k poslabšanju stanja osnovne bolezni (diabetesa). Slabo kontrolirani diabetes je v obeh primerih (tip 1 in tip 2) glavni vzrok za izgubo pritrdilnega aparata in izgubo zob (spodnji sekalci).

Začetno fazo parodontalne terapije sestavljata motivacija za ustno higieno in čiščenje parodontalnih žepkov, kar pri bolnikih z diabetesom tipa 2 že zadostuje za izboljšanje stanja osnovne bolezni.

Kot odgovor na kronično bakterijsko vnetje pri parodontalni bolezni se lahko razvije rezistenca na inzulin. Nediagnosticiran ali slabo kontroliran diabetes se lahko v ustih manifestira tudi z multiplimi parodontalnimi abscesi (gnojno vnetje obzobnih tkiv – žepkov). V takih primerih poznamo za sanacijo stanja več terapij:

  • mehansko – odstranitev trdih in mehkih z zobnih oblog;
  • kirurško – reženjska operacija, globinske kiretaže;
  • medikamentozno (tetraciklini).


Preprečevanje vnetja dlesni

K dobremu ustnemu zdravju lahko veliko prispevamo sami z redno in temeljito ustno higieno.

S treh od petih ploskev zob odstranimo zobne obloge z zobno ščetko, ki naj ima čim več (nekaj tisoč) tankih ščetin, ki bodo omogočile, da bomo lahko tudi rob dlesni očistili  težno in temeljito, brez poškodb dlesni. Za čiščenje med zobmi lahko izbiramo med različnimi pripomočki. Najbolj pogosto uporabljeni so zobne nitke, medzobne ščetke in posebne zobne nitke z vdevalom in čistilno gobico.

Zobne nitke so sodobnemu človeku že precej znan pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov, čeprav ga zna malokdo pravilno uporabljati. Ko je govora o medzobnih ščetkah, še vedno preveč ljudi misli, da so namenjene samo tistim, ki imajo velike medzobne prostore. To ne drži.

Pri kočnikih z vbočenimi ploskvami zobna nitka ne more učinkovito odstraniti zobnih oblog

­Pri kočnikih z vbočenimi ploskvami zobna nitka ne more učinkovito odstraniti zobnih oblog

Dandanes so na voljo že take medzobne ščetke, katerih dimenzije se, ko gre za dostopnost v medzobni prostor, resno spogledujejo z zobnimi nitkami. Velikost medzobne ščetke je odvisna od debeline žičnega jedra in od dolžine ščetin,ki so na jedro pripete. Za temeljito čiščenje medzobnega prostora je izbor prave velikosti medzobne ščetke zelo pomemben. Biti mora taka, da bo s svojimi ščetinami zapolnila ves medzobni prostor, saj bo le na ta način očistila zobne obloge z vseh površin, ki ta prostor tvorijo oziroma obdajajo.


Kako izbrati pravo velikost medzobne ščetke

Idealno bi bilo, da bi jo s posebno merilno sondo za profesionalno določanje optimalne velikosti medzobne ščetke določil ustni higienik ali zobozdravnik. V takem primeru pacient dobi tudi strokovna navodila o pravilni uporabi medzobne ščetke ter o temeljiti ustni higieni nasploh, deležen pa je tudi motivacije za njeno redno vzdrževanje. V primeru odstopanja od ideala pa si lahko pomagamo sami. Preizkusimo različne velikosti medzobnih ščetk, od najmanjše k večjim. Največja medzobna ščetka, ki jo bomo še lahko z rahlim pritiskom potisnili v medzobni prostor bo tista, ki ga bo tudi očistila.

Če se čiščenja medzobnih prostorov lotevate prvič, bodo vaše dlesni skoraj zagotovo krvavele. Naj vas to ne prestraši. Že po nekaj dneh bo krvavenje prenehalo, vaše dlesni pa ne bodo več vnete. V kolikor se v tednu do dveh to ne bi zgodilo, nemudoma obiščite zobozdravnika. Ne pozabite tudi na redne preventivne preglede pri zobozdravniku! Vsaj dvakrat letno. Samo strokovno oko vam bo lahko podalo pravo oceno stanja vaših obzobnih tkiv in nadaljnje napotke za vzdrževanje ustnega zdravja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj