… hkrati ne preveč ponosna lastnica (ali pa lastnik) ploščate zadnjice, ste se verjetno že kdaj vprašali, če k temu prispeva tudi dolgotrajno sedenje. Sploh upoštevajoč dejstvo, da je sedenje že nekaj časa znan ubijalec zdravja, sploh ženskega. Bilo naj bi celo tako škodljivo, da so ga nekateri strokovnjaki poimenovali 'novo kajenje', saj povzroča debelost (no ja, povzroča ravno ne – to jo vsak sam s svojimi odločitvami, kaj in koliko bo jedel – proti njej pa tudi ne deluje); bolezni srca; depresijo; povišan krvni tlak; diabetes in prezgodnjo smrt. Skratka, človekovo najbolj naravno stanje je gibanje.

In medtem, ko so naštete bolezni zelo resne in skrb vzbujajoče, pa so nekateri izpostavili tudi ploščato tazadnjo, ki so jo poimenovali kar 'pisarniška rit'. Šlo naj bi za od preveč sedenja sploščeno zadnjico, saj naj bi bilo sedenje 'kontra-počepi'. Pa je res kaj na tem? Strokovnjaki pravijo, da ne. Medtem, ko škodljivih vplivov sedenja nikakor ni za zanikati, pa naj sedenje ne bi povzročalo ploščate zadnjice.

"Ideja, da veliko sedenja povzroča razpadanje mišic in ploščenje zadnjice, je malce huda," so pojasnili strokovnjaki. "Mišice so malce bolj komplicirane kot to. Medtem ko je res, da sedenje poslabšuje mišični tonus in se je treba redno gibati – če se le da, tudi med samim delom vsako uro vzeti pavzo – če se redno gibamo, ne izgubimo oz. ne sploščimo zadnjice."

Kaj pa zdravje? Ali veliko sedenja res tako uničujoče deluje na zdravje?

"To pa – žal – vsekakor. Zato se redno gibajte, ne le vsak dan po delu, temveč tudi med sedenjem, med delom jemljite pavze in se temeljito pregibajte," so povedali. Pri tem seveda nimajo v mislih 10 korakov do avtomata po čokoladno ploščico in nazaj, temveč vsaj 5 minut gibanja – po možnosti brez čokoladne ploščice in namesto nje bio jabolko in pest nepraženih oreščkov.

Skratka, če boste poskrbeli za redno gibanje in zdravo prehrano, tudi zadnjica ne bo kot palačinka. Garantirano!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj