Zadnja raziskava o prehranjevanju opic, ki je potekala kar 25 let, je pokazala veliko povezavo med zdravjem, smrtnostjo in prehrambenimi navadami. Preučevanje 76 Rhesus opic je bilo izvedeno na centru Winsconsin National Primate Research Center, kjer so opice v starostni skupini med 7 in 14 let razdelili na dve skupini in prva je pričela z dieto, v kateri je zaužila 30 % manj kalorij od povprečnega obroka. V drugi skupini so bile opice, ki so lahko pojedle kolikor so želele. Po koncu raziskave je imela druga skupina veliko višji odstotek bolezni in kar trikrat večjo smrtnost.

"Raziskava je zelo pomembna, saj nam pove, da je zmerna prehrana ključnega pomena," je povedal Richard Weindruch, profesor medicine na School of Medicine and Public Health. Raziskovalci med drugim pričakujejo, da bodo ugotovili, kateri mehanizmi delujejo na telo pri zmanjšanem vnosu kalorij in jih uporabili pri novih zdravilih izdelkih za 'anti-aging' ter preprečevanje smrti.

Omejitev vnosa kalorij, pri čemer so udeleženci dobili vse potrebne snovi, podaljša življenje za 40 odstotkov. Znanstveniki se že dolgo trudijo razumeti mehanizme prehranjevanja pri nižjem vnosu kalorij. "Preučujemo omejen vnos kalorij, saj ima izjemen vpliv na zaviranje staranja ter starost, pri kateri se ponavadi pojavijo starostne bolezni," je povedala avtorica raziskave Rozalyn Anderson. "Raziskave, v katerih so preučevali delovanje snovi za zmanjšanje absorpcije kalorij v telo, že obstajajo, in obstaja veliko zanimanje za tovrstne izdelke."

Večina pozitivnih vplivov, ki jih prinaša omejen vnos kalorij, je povezanih z regulacijo energije v telesu, saj vpliva na to, kako se gorivo porablja. Omejitev kalorij vpliva na metabolizem. Pri vseh živalskih vrstah, kjer so testirali omejen vnos kalorij, je to prineslo upočasnjeno staranje ter kasnejšo pojavnost starostnih bolezni. V raziskavi so znanstveniki opazili pojav diabetesa pri opicah v kontrolni skupini že ko so bile v samem cvetu življenja. Razlika med skupinama opic je bila izjemna.

Dandanes zelo malo ljudi v razvitem svetu upošteva 30 odstotno zmanjšanje vnosa kalorij, saj je hrane v izobilju na vsakem koraku, vendar nam raziskava prinaša pomembno sporočilo: pri vseh vrstah so raziskovalci opazili boljše zdravje, počasneje staranje in manj starostnih bolezni, ki so se pojavile kasneje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj