Kadar želijo ljudje shujšati, praktično ni boljše rešitve kot je postenje, saj hkrati dobijo še vrsto drugih pozitivnih učinkov na zdravje.

Kaj je post?

Post pomeni, da v določenem časovnem obdobju ne zaužijemo nobene kalorije. Post je lahko “prekinitveni”, kar pomeni, da se izmenično prehranjujete in postite, ali “dolgotrajen”, kar na splošno pomeni postenje od dveh dni naprej.

Prekinitveni post, torej časovno omejeno prehranjevanje, kot sta 5:2 ali 16:8, je v zadnjih letih postal priljubljen. Gre za prehranjevanje v časovno omejenem obdobju vsak dan, običajno 4 do 10 ur.

Poleg hujšanja se veliko ljudi posti tudi zaradi drugih koristi, vključno z boljšim zdravjem črevesja in srca ter nižjim krvnim tlakom. Preden si ogledamo vse koristi postenja, je pomembno vedeti, kaj post dejansko naredi v telesu.

Med postenjem telo opravi številne presnovne prilagoditve, da bi ob odsotnosti zunanjega goriva (hrane) še naprej delovalo optimalno. V prvih nekaj urah posta se telo za energijo zateče k zalogam glikogena. Ko se te izčrpajo, pride do presnovnega preklopa, pri katerem telo začne razgrajevati maščobne kisline v ketone, ki jih nato uporabi kot vir energije.

Čas tega presnovnega preklopa je odvisen od tega, kakšen je bil vaš zadnji obrok, koliko energije porabite in koliko glikogena imate shranjenega v jetrih. V povprečju lahko traja od 12 do 26 ur brez hrane.

4 temeljne koristi post(enj)a

1. Avtofagija

Ena od največjih koristi posta je, da sproži proces, imenovan avtofagija. To pomeni, da aktivira telesni sistem za recikliranje celic. Avtofagija, ki deluje kot nekakšen nadzor kakovosti celic, omogoča telesu, da razgradi in ponovno uporabi stare dele celic, tako da lahko delujejo učinkoviteje.

Poenostavljeno povedano, je to način, kako telo skrbi za zdravje in se znebi mutiranih, poškodovanih celic, ki bi se lahko razvile v raka ali nevrološke bolezni, kot sta Alzheimerjeva ali Parkinsonova bolezen.

Proces avtofagije se začne po obdobju posta in bi lahko bil evolucijski povratek v čas lovcev in nabiralcev, ko so ljudje zaradi zamudnega iskanja hrane zdržali dlje časa brez hrane.

Raziskovalci preučujejo vlogo avtofagije pri morebitnem preprečevanju bolezni in boju proti njim. Podatki iz študije, objavljene v reviji Science Direct, kažejo, da postenje močno pospeši in okrepi avtofagijo. Druga študija, objavljena v reviji Autophagy Journal, je razkrila, da redni post “resetira” telo in mu s čiščenjem celičnih ostankov pomaga delovati učinkoviteje.

2. Izboljšano zdravje črevesja

Več dokazov kaže, da lahko radikalni poseg v sistem prehrane, kakršen je post, spremeni mikrobno sestavo črevesja in spremeni delovanje črevesnih bakterij. Nekatere oblike posta ugodno vplivajo na črevesni mikrobiom, kar je povezano z vrsto zdravstvenih koristi, od boljšega presnovnega zdravja, zmanjšanega tveganja za raka, bolezni srca in debelosti.

V drugih raziskavah je bilo ugotovljeno, da enodnevni post (24 ur posta) spodbuja “čiščenje bakterij”, kar pripomore k zdravju črevesnega mikrobioma.

3. Zdravo srce in nižja raven sladkorja v krvi

Postenje lahko izboljša tudi odziv telesa na hormon inzulin, ki uravnava raven sladkorja v krvi. Ko je raven sladkorja v krvi urejena, se zmanjša tveganje za povečanje telesne teže in sladkorno bolezen, ki sta dva dejavnika tveganja za bolezni srca in ožilja ter druge zdravstvene težave, povezane s srcem.

Prekinitveno postenje izboljša zdravje srca tudi z zmanjšanjem lipoproteinov nizke gostote (LDL) ali ‘slabega holesterola’ ter pozitivno vpliva na uravnavanje krvnega tlaka, poleg tega pa tudi zmanjšuje vnetne procese v telesu.

4. Izguba odvečne telesne maščobe

Postenje je vse bolj priljubljeno, saj ga mnogi ljudje vidijo kot način hujšanja. Je namreč najhitrejši, najzanesljivejši in najbolj zdrav način hujšanja z vsemi zgoraj naštetimi koristmi.
Sistematični pregled v strokovni reviji Canadian Family Physician je pokazal, da je v vseh 27 pregledanih raziskavah prekinitveno postenje povzročilo izgubo odvečne telesne maščobe.

Minusi post(enj)a

Seveda tudi pri postenju obstajajo določeni neželeni učinki, sploh če gre za ljudi, ki so odvisni od neprestanega prehranjevanja in šele začenjajo s kakršnimkoli postenjem. Ti neželeni učinki, kot so  utrujenost, razdražljivost in glavoboli, kmalu minejo, ko se telo navadi na nov, bolj zdrav režim prehranjevanja.

Dolgotrajno postenje je veliko bolj intenzivno kot prekinitveno, zato je lahko napornejše – a daje tudi večje rezultate.

PREBERITE TUDI: Ponovno dokazano, da prekinitveni post upočasnjuje staranje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj