… prehranjevanje in občasno postenje ter redno gibanje izboljšujejo zdravje in podaljšujejo življenje. Nova odkritja znanstvenikov pa so ponovno potrdila, da kratki in nadzorovani posti zelo izboljšajo zdravje.

postenje

Pred kratkim je bila na to temo na BBC 2, oddaja z naslovom 'Eat, Fast and Live Longer', v kateri se je voditelj podal na pot postenja. Odločil se je za 3-dnevni post in čeprav je bil med samim postom precej nejevoljen, je ugotovil, da je postenje zmanjšalo nevarnost za nastanek diabetesa.

Tri dnevni post mora biti narejen vsake 3 mesece, da se doseže izjemne pozitivne učinke postenja – obstaja pa tudi lažji način, ki je manj strog in traja le 1 dan. Gre za post, pri katerem se posti vsak drugi dan, s tem, da se lahko zaužije 400 do 500 kcal, naslednji dan pa se lahko je po starem. Raziskovalci z univerze Illinois v Chicagu so namreč izvedli raziskavo, v kateri sta sodelovali dve skupini predebelih ljudi, ki so se postili vsak drugi dan.

V raziskavi so ugotovili, da postenje vsak drugi dan celo prekaša učinke tako zelo popularne detoksifikacije – ljudje, ki so se držali blagega posta vsak drugi dan, so lahko naslednji dan jedli tudi zelo nezdravo mastno in kalorično prehrano, a se jim to ni poznalo na zdravju.

Post – tudi zelo osnovna in prilagojena oblika – je torej nadvse zdravju koristen, zato priporočamo, da ga čim prej preizkusite! Več o pravilnem postenju, tudi dolgotrajnejšem, pa si lahko preberete v članku Post: razstrupite svoje telo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj