…priložnost, da bi postali boljši tekač.

Tek navkeber

Pri teku v hrib vaše mišice delajo bolj kot na ravni podlagi. Vaše mišice, še posebej meča, se bodo okrepile in kmalu boste opazili, da lahko tečete precej hitreje.

Tekaško koleno je ena izmed bolj pogostih zdravstvenih težav, zaradi katere marsikdo preneha teči, zato pazite, da ne boste pretiravali. Za okrepitev stegen lahko izvajate počepe ob steni, pa tudi tek v hrib bo precej okrepil mišice na nogah. Poleg tega pa s tekom v hrib porabite dosti več kalorij kot v istem času pri teku na ravnem.

tribesports.com

Še ena prednost teka v hrib je tudi to, da si boste bolj okrepili tudi zgodnji del telesa. Pri teku navkeber se namreč noge hitreje utrudijo in si ‘pomagamo’ še z rokami, da razbremenimo spodnji del telesa. Tako telovadi celo telo, hkrati pa se navadimo, da si tudi pri teku na ravnem pomagamo z rokami, kar lahko prepreči poškodbe nog.

Tek navzdol

Pri teku navzdol stegenske mišice bolj delajo, saj se trudijo upočasniti tempo in preprečiti, da bi noga pri vsakem koraku preveč udarila. Tudi to krepi vaše mišice in, kot že omenjeno, omogoča, da pridobivate na moči in sčasoma tečete hitreje.

‘Gravitacija’ cilja na kosti golenice, okrepljen sprednji del spodnjega dela nog pa lahko prepreči poškodbe golenice.

 

PREBERITE TUDI: Tek za začetnike – 1. del

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj