… pokazala, da zadostna količina vitamina D v telesu ob začetku diete zagotavlja uspeh. Pomanjkanje vitamina D je tesno povezano z debelostjo, vendar znanstveniki še niso prepričani, ali pomanjkanje vitamina D povzroča debelost, ali obratno; torej ali debelost povzroči pomanjkanje vitamina D.

V raziskavi so merili količine vitamina D v krvi pri 38 predebelih moških in ženskah pred in po 11-tedenski dieti z omejenim številom kalorij (750 kcal na dan manj kot jih njihovo telo sicer potrebuje). Rezultati so pokazali, da jih je večina imela prenizke količine vitamina D ter da je količina vitamina D močno vplivala na izgubljanje telesne teže; več vitamina D so imeli v krvi, hitreje in učinkoviteje so izgubljali težo. Poleg tega so težo izgubljali posebej pospešeno na področju trebuha.

Raziskava tako nakazuje, da bodo shujševalne diete uspešnejše, če bomo poskrbeli za zadostno količino vitamina D, seveda pa bodo za natančnejše in zanesljivejše podatke potrebne še nadaljnje raziskave.

Seveda pa ne pozabimo, da kratkoročne sadne, riževe, paradižnikove … (vstavi po želji) diete in nato vrnitev na star način prehranjevanja niso vodilo k uspehu, saj se izgubljeni kilogrami prej ko slej vrnejo – ključ do uspeha je trajno spremenjen življenjski slog.

PREBERITE TUDI: Vitamin, ki ga večini primanjkuje, a se tega ne zavedajo (še manj pa daljnosežnosti posledic)

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj