… je že davno preživet. Maščobe so nujne v vsakodnevni prehrani, saj so določeni vitamini topni le v maščobah in pomanjkanje vitaminov vodi v nastanek zdravstvenih težav. Seveda pa niso dobre katerekoli maščobe, temveč je zelo pomembno, da so te zdrave: to pa so hladno stiskana olja, npr. olivno in laneno olje, ter oreški.

oreski

Znanstveniki z univerze v Barceloni pa so odkrili še eno povezavo – in sicer da uživanje nepraženih in neolupljenih oreškov (mišljena je tanka lupinica, ki jih obdaja, ne trde lesnate lupine), npr. orehov, mandljev in lešnikov, zmanjšuje apetit in pomaga pri odpravi trdovratne maščobe okoli pasu. Pa ne le to, temveč tudi pozitivno vpliva na počutje in delovanje srca!

V raziskavi, ki je bila opravljena pred časom, pa so ugotovili, da pistacije pomagajo pri hujšanju in ohranjanju zdravega srca.

Zato, če se lotevate hujšanja, nikar ne izločite vseh maščob, temveč le trans (večkrat nasičene) maščobe, ki jih v izdelkih najdete pod imenom hidrogenirana maščoba. Ta se najpogosteje nahaja v že pripravljeni hrani, piškotih in sladicah, ki so zaradi vsebnosti sladkorja in bele moke tako kar trikratno neprimerne za uživanje – pa ne le z vidika hujšanja, temveč tudi z vidika ohranjanja zdravja. Med trans maščobe pa seveda sodijo tudi vse ocvrte jedi in sploh vsa hrana, v kateri so bile maščobe pregrete.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj