Jasno je, da voda ni čudežno prehransko dopolnilo, naše telo vsak dan potrebuje določeno količino vode, da ostane hidrirano ter da se sproti znebi nesnage. Maščobne obloge, ki se nalagajo na telesu, niso enostavne za odpravo – če bi bile, nihče ne bi imel težav z odvečnimi maščobnimi oblogami in prekomerno telesno težo.

Kako se jih torej znebiti? Z urejeno, zdravo prehrano in rednim gibanjem, seveda. Pomagajo tudi nekatera prehranska dopolnila preverjene kakovosti kot sta npr., zelena kava in malinovi ketoni, obstaja pa še ena zelo preprosta, a učinkovita reč: voda. Maščoba se v telesu razgradi, ko telo maščobne zaloge (oz. obloge) uporabi za energijo in se iz maščobnih celic odstranijo trigliceridi. Ti se naprej razgradijo v maščobne kisline in glicerol in absorbirajo jih naše mišice in notranji organi, kjer se še naprej razgrajujejo.

Če stranski produkti teh kemijskih procesov niso porabljeni za energijo, so v bistvu odpadni produkti, ki jih je treba iz telesa odstraniti. In tu nastopi voda.

Izjemna vloga vode pri hujšanju in čiščenju telesa

Voda je snov, ki nam omogoča, da se odpadne snovi odplavljajo iz telesa – tako z iztrebljanjem kot tudi znojenjem. Odpadni materiali iz razpadanja maščob se filtrirajo iz organov s pomočjo vode, ki jo popijete, nato pa jih voda odnese v mehur, kjer se preko urina izloči iz telesa. Zato je tako zelo pomembno, da vsak dan popijemo dovolj vode, da ostanemo hidrirani ter da pripomoremo k hujšanju in odplavljanju odpadnih snovi iz telesa.

Nekateri sicer trdijo, da je treba popiti liter in pol vode na dan, a to, koliko hrane potrebujemo, je tako, kot pri hrani, odvisno od več dejavnikov; naše velikosti, telesne teže,, življenjskega sloga, gibanja, prehrane, letnega časa in še česa. Skratka, ženska, visoka 1,62 cm, ki cel dan presedi v pisarni, zvečer pa pred TV, potrebuje manj vode kot 179 visoka, ki ima službo, v kateri se neprestano giba in ima nato še vsakodnevno vadbo.

A ne glede na vse je skrajni minimum vode, ki bi ga moral vsak dan zaužiti popolnoma vsak, 1 liter. A ko rečemo vode, dejansko mislimo vode ali nesladkanih čajev kot so npr. beli čaj, zeleni čaj in mate čaj, ne sokov, polnih sladkorja in umetnih sladil in podobne nesnage. Ti namreč poleg tega, da le vnašajo dodatne nepotrebne kalorije v telo in umetne snovi, tudi še bolj dehidrirajo. Najpogostejši znaki dehidracije so pogosti glavoboli, utrujenost in težave s koncentracijo. Jasno, ko pa telo nima najpomembnejše snovi za normalno delovanje poleg zraka! Zato se potrudite, da boste vsak dan popili najmanj 1 liter vode ali nesladkanih čajev.

Recept za vodo, ki odplavlja maščobo iz telesa

Spodnji napitek pa je še boljši za pomoč pri hujšanju kot sama voda.

Potrebujete:

  • 2 litra čiste (najbolje filtrirane) vode
  • 1 narezano mandarino
  • 1/2 narezano grenivko
  • 1 narezano svežo kumaro
  • 4 liste poprove mete

Vse sestavine dajte zvečer v vrč, pustite stati preko noči in nato pijte tekom celega dneva. Priporočamo, da uporabite sadje ekološke pridelave, da boste imeli kaj največ koristi od napitka in čim manj škode.

Kako deluje?

  • Mandarina poveča občutljivost na inzulin, stabilizira krvni sladkor in poveča porabo maščob pri vadbi.
  • Grenivka stabilizira krvni sladkor in daje občutek sitosti, tako, da boste pojedli manj. Že sam vonj grenivke deluje tako, da zmanjšuje apetit.
  • Kumara prav tako daje občutek sitosti, hkrati pa je naravni diuretik, kar pomeni, da ne boste zadrževali preveč vode v telesu.
  • Poprova meta je koristna za prebavo in prebavni sistem.

Seveda pa se zavedajte, da zgolj pitje vode (ali čajev ali 'shujševalne vode') ne bo obrodilo sadov, če boste še vedno cele dneve presedeli in jedli nezdravo hrano. Gre le za pripomoček, ki bo pospešil, da boste zastavljene cilje dosegli hitreje – seveda v kombinaciji z zdravo prehrano, malo nje in rednim gibanjem.

 

Foto: skinnyover40.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj