… borovnic, grozdja in jabolk, so raziskoalci s Harvarda povezali z znatno nižjim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2. Gre za prvo študijo, ki je preučevala vpliv posameznega sadja na tveganje za razvoj diabetesa. Avtor študije, Qi Sun, pravi, da je uživanje sadja priporočljivo kot metoda za preprečevanje diabetesa. Prejšnje študije so dale različne rezultate glede vpliva različnih vrst sadja, medtem ko rezultati njihove študije kažejo, da so nekatere vrste sadja še posebej koristne za preprečevanje te bolezni.


huffingtonpost.com

V triletni študiji, ki je bila objavljena avgusta v reviji British Medical Journal, je sodelovalo več kot 187.000 ljudi, pri čemer so izključili tiste, ki so imeli diagnosticiran diabetes, kardiovaskularne bolezni in raka. Tekom študije se je pri 6.5 odstotkov sodelujočih (12.198 ljudi) razvil diabetes tipa 2.

Raziskovalci so ugotavljali, kako uživanje sadja v splošnem vpliva na razvoj diabetesa, poleg tega pa so preučevali tudi vpliv posameznih vrst sadja: grozdje in rozine; breskve, slive in marelice; suhe slive; banane; melone; jabolka ali hruške; pomaranče; grenivke; jagode; borovnice. Zanimalo pa jih je tudi uživanje sadnih sokov.
Ljudje, ki so vsakodnevno pojedli vsaj dva obroka določenega nepredelanega sadja (še posebej borovnic, grozdja in jabolk), so v primerjavi s tistimi, ki so zaužili manj kot en obrok sadja na mesec, zmanjšali možnosti za razvoj diabetesa tipa 2 za kar 23 odstotkov.


crazyhousereviews.com

Tisti, ki so uživali enega ali več obrokov sadnega soka dnevno, pa imajo kar 21 odstotkov višje tveganje za razvoj diabetesa tipa 2. Raziskovalci so ugotovili še, da bi, če bi namesto sadnega soka trikrat tedensko pojedli nepredelano sadje, zmanšali to tveganje za 7 odstotkov.

Ugotovili so tudi, da glikemični indeks sadja ni pomemben faktor pri povezavi uživanja sadja in tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2. Kljub temu pa lahko visok glikemični indeks sadnih sokov pojasni, zakaj obstaja pozitivna povezava med uživanjem sadnih sokov in povečanim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2.

Raziskovalci pravijo, da so s študijo potrdili, da lahko redno uživanje nepredelanega sadja zmanjša tveganje za razvoj diabetesa tipa 2, zato upajo, da bo to postalo priznana metoda za preprečevanje te bolezni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj