Aluminijeva folija je zelo praktična in vsestranska za uporabo – uporabljamo jo pri kuhanju, peki, za shranjevanje ipd. A ko boste izvedeli, kako zelo škodljiv je aluminij, jo boste zavrgli.

Aluminij je nevrotoksin

Aluminij je kovina, ki se uradno uvršča med nevrotoksine. To pomeni, da ima velik vpliv na delovanje naših možganov, saj jih zastruplja. Posledice so razne sodobne duševne motnje in bolezni ter celo Alzheimerjeva bolezen. Blažje oblike težav pa so težave s spominom, koncentracijo, koordinacijo in nadziranjem gibov telesa.

Aluminij se nalaga v kosteh

Študija je pokazala, da kuhanje z aluminijem (torej v aluminijevi foliji ali posodi) prenese aluminij v hrano, od tam pa se nalaga v kosti. To odvzema prostor kalciju in zmanjšuje količino kalcija v kosteh. Povzroča pa tudi respiratorne težave, med drugim pljučno fibrozo – do tega pride ob vdihavanju in peki v aluminijevi foliji.

PREBERITE TUDI: Zakaj splošni mediji svarijo pred prehranskimi dopolnili, ki ščitijo in izboljšujejo zdravje?

Visoke temperature in kisla hrana so ključni

Mnogi še vedno ne vedo, da ko je aluminij izpostavljen visokim temperaturam, se sproščajo njegovi delci v hrano, ki jo potem zaužijemo. Dr. Essam Zubaidy, raziskovalec na univerzi Sharjah, je preučeval vpliv aluminija pri kuhanju in ugotovil, da lahko aluminijeva folija sprosti celo 400 mg aluminija v hrano.

In sicer velja, da višja, kot je temperatura, več aluminija se sprosti v hrano. Aluminijeva folija zato ni primerna za kuhanje, sploh v kombinaciji s kislo hrano, ki to prehajanje še dodatno pospeši.

Tudi dodatki prehrani kot so E173, E520, E521, E523 E541, E545, E554, E555 E556 in E559 vsebujejo aluminijeve spojine. Za razliko od železa in drugih vitaminov in mineralov, naše telo aluminija ne potrebuje, zato ga tudi ne more pravilno presnavljati. Kaj se torej zgodi z njim? Nalaga se v telesu – v možganih, ledvicah, pljučih, jetrih in ščitnici – in počasi, a zanesljivo uničuje naše zdravje.

PREBERITE TUDI: Fluor poneumlja vas in vaše otroke!

Izločite aluminij iz svojega življenja

Aluminij je nevrotoksin, ki poškoduje centralni živčni sistem. Otroci, izpostavljeni aluminiju (v obliki ‘zdravil’ in cepiv) imajo razne motnje avtističnega spektra, učne težave in težave s koncentracijo, pa tudi bolezni okostja in jeter. Še zlasti so problematična cepiva, ki vsa vsebujejo aluminij, ki tako takoj in direktno pride v krvni obtok in od tam v možgane in vse organe.

V možganih aluminij povzroči zelo hud oksidativni stres, kar se lahko pokaže v obliki motenj avtističnega spektra, multiple skleroze, sindroma kronične utrujenosti, motnje pozornosti in motnje pozornosti s hiperaktivnostjo, epilepsije, Alzheimerjeve bolezni, Guilliane-Barrovega sindroma (pogosta pocepilna poškodba) ter ostalih nevroloških motenj.

PREBERITE TUDI: Študija: otroci z avtizmom imajo v možganih največ aluminija

Aluminij telo oropa magnezija, kalcija in železa

Mikro delci aluminija prehajajo krvno-možgansko pregrado in se kumulirajo v možganih: v hipokampusu, korteksu ter ostalih predelih možganov, ki so občutljivi za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Veliko več aluminija v telo pride kot ga lahko zapusti, kar se z leti pokaže s čedalje več aluminija v telesih in možganih (starejši kot smo, več ga imamo, še zlasti pri veliko cepljenjih).

Aluminij kot pro-oksidant povzroča oksidativno škodo tako samostojno kot tudi v kombinaciji z železom, kar povzroča poškodbe DNK in pospešeno staranje. Nalaga se v kosteh namesto magnezija in kalcija, kar svodi v krhke kosti. Čedalje več podatkov kaže tudi, da je temeljni povzročitelj osteoporoze.

PREBERITE TUDI: Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu

Znaki, da ste morda zastrupljeni z aluminijem

Dolgotrajna ali pogosta izpostavljenost aluminiju vodi v fizične, mišične in nevrološke degenerativne procese. Ko se v telesu nakopiči dovolj aluminija, to lahko povzroči simptome Alzheimerjeve bolezni, Parkinsonove bolezni in multiple skleroze. Zastrupitev s (težkimi) kovinami daje tudi simptome pospešenega staranja, zato mnogi zamenjujejo zastrupljenost telesa z normalnim staranjem. A starost je lahko zdrava in vitalna, če le ustrezno skrbimo za zdravje tekom celega življenja.

 • kronična utrujenost
 • avtoimunske bolezni
 • slabo okrevanje bo telesni aktivnosti
 • razdražena koža in kožne bolezni
 • težave s koncentracijo, spominom
 • nevrološke motnje
 • depresija, manična depresija, anksioznost
 • demenca
 • nespečnost
 • prebavne bolezni (sindrom razdražljivega črevesja)
 • nepojasnjene kronične bolečine, fibromialgija
 • slabši nadzor nad motoriko, slabši sluh, govor, vid
 • slabokrvnost
 • povišano tveganje za srčni infarkt.

PREBERITE TUDI: Velike količine vitamina C učinkovitejše od antibiotikov

Nikar se ne izpostavljajte aluminiju

Sploh zato, ker ga je zelo težko spraviti iz telesa, ko je že v njem. V celoti se mu težko izognemo, a že če se izognemo temu, kar se lahko – torej cepivom, nekaterim zdravilom (antacidi, sredstva proti diareji), embalaži iz aluminija, antiperspirantom, posodi in embalaži iz aluminija in aluminijevi foliji, sploh nje segrevanju in kombiniranju s kislo hrano – smo naredili zelo veliko.

Hrana in ostalo, kar pomaga pri razstrupljanju aluminija

Čebula, klorela in druge modro-zelene alge, kakovostna glina (za pitje) in aktivno oglje, korenčkov sok, zeleni čaj, navadni repinec, zeleno-listnata zelenjava (sploh ohrovt, brokoli, regrat, špinača, listi pese), visoke količine vitamina C, laneno in chia seme, kostna juha iz ekoloških kosti ter antioksidativne in antiinflamatorne začimbe kot so česen, čebula, bazilika, peteršilj, origano, timijan, rožmarin, cimet, sploh pa cilantro, kurkuma in pegasti badelj. Tudi probiotiki lahko zelo pomagajo.

PREBERITE TUDI: Procesirana hrana znižuje inteligenco otrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj