… zdrava prehrana otrok dvigujejo inteligenčni kvocient otrok, je nemalo raziskav že pokazalo, da ga nezdrava, hitra, procesirana hrana, polna sladkorja in nezdravih maščob, znižuje. Raziskovalci so preučevali dolgoročno zdravje in splošno počutje 14000 otrok, rojenih leta 1991 in 1992, katerih starši so izpolnili vprašalnike o tem, kako se otroci prehranjujejo pri starosti 3, 4, 7 in 8 let in pol. izbirali so lahko med tremi načini prehrane: 1. Procesirana hrana, polna nezdravih maščob in sladkorja, 2. Tradicionalna prehrana z veliko mesa in zelenjave in 3. Zelo zdrava prehrana z veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov.

Otrokom so izmerili IQ ko so bili stari 8,5 let in rezultati so pokazali, da je pretežno procesirana hrana pri starosti 3 let povezana z nižjim IQ pri starosti 8,5 let, ne glede na to, če se je prehrana otrok kasneje izboljšala. Po drugi strani pa je bila zdrava prehrana povezana z višjo inteligenco otrok. Raziskovalci so povedali, da so podatki te raziskave le potrdili to, kar so pokazale že neštete predhodne raziskave; to je, da prehrana zelo vpliva na nas in dejansko smo to, kar jemo, še posebej močan vpliv pa ima v otroštvu, ko se možgani in telo razvijajo.

Prehrana nosečnic in otrok tako vpliva na otrokovo inteligenco, počutje, vedenje in rezultate v šoli, poleg tega prehrana v zgodnji dobi (do 3. leta starosti) vpliva tudi na kasnejšo dobo in morebitne naknadne izboljšave prehrane ne popravijo škode, napravljene v tej dobi. Možgani najhitreje rastejo v prvih treh letih življenja, prav tako so raziskave pokazale, da je rast glave v tej dobi povezana z intelektualnimi sposobnostmi, zato je izjemno pomembno, kako se otroci prehranjujejo.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Journal of Epidemiology and Community Health.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj