… maščobami na telesu – nekatere bolj, druge manj upravičeno. Raziskava, ki je bila pred časom opravljena, je pokazala tudi, da ženske vsega skupaj kar desetletje svojega življenja preživijo na dietah. A morda se bo po zadnji raziskava, ki je mnoge zelo presenetila, kaj spremenilo: raziskava, opravljena na norveški univerzi za znanost in tehnologijo in objavljena v Journal of Obesity, je pokazala, da strah pred debelostjo celo vodi v debelost.

Raziskovalci so preučili podatke več kot 1000 najstnic, ki takrat niso bile predebele, in jih spremljali do njihovega 24. do 30. leta. Polovica jih je še vedno imela normalno težo, med predebelimi pa so se pokazale jasne razlike; kar med 60 in 78 odstotkov deklet, ki so mislile, da so debele kot najstnice, a niso bile, so bile kasneje dejansko debele. Ravno nasprotno pa je bilo pri tistih z normalno telesno težo; le tretjina tistih, ki so menile, da niso predebele, je bilo kasneje dejansko predebelih. Prepričanje, da so debele, je torej vodilo v večjo verjetnost, da bodo kasneje dejansko debele.

Če bomo torej odslej ženske namesto “Predebela sem!” govorile “Kako sem vitka!” – ali bomo dejansko vitkejše? Morda pa res, a če ne drugega, se bomo zagotovo bolje počutile kot če si bomo govorile, da smo debele.

PREBERITE TUDI: Ketonska prehrana: hitra, zdrava in učinkovita pot do zdravja in vitkosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj