Če vam skupinska vadba (aerobika) ne ustreza, ker morate biti tam ob točno določenem času in ker ste v celoti odvisni od vaj inštruktorja, potem bo za vas primernejša vadba v fitnes centru.

fitnes_center

Vsi popolni, le jaz ne

Sicer nam ni jasno, od kje izvira to prepričanje, ampak nemalokrat smo naleteli na “argument”, zakaj ne v fitnes center: “Ker so tam vsi v odlični formi in bodo vame strmeli, kot da imam dve glavi.” Če smo čisto odkriti, smo tudi sami imeli podobne pomisleke. Pa smo kmalu uvideli, da je situacija drugačna. Še zdaleč niso vsi v super formi, kaj šele popolni, nihče ni strmel v nas, niti dajal nobenih opazk. Zavedati se morate, da nihče ni prišel v fitnes z izklesanimi trebušnimi mišicami in ogromnimi bicepsi. Vsi so bili enkrat, prav tako kot vi, na začetku poti.

Kmalu boste navezali nova poznanstva in obiski bodo še bolj prijetni. Počutili se boste bolj domače, poleg tega se je lepo družiti s somišljeniki ter z njimi izmenjavati nasvete in izkušnje. Kljub temu ne smete dopustiti, da se vaši obiski sprevržejo v družabna srečanja, saj ste nenazadnje tja prišli z drugim namenom. Končajte z vadbo, nato pa zavijte skupaj v sosednji bar na beljakovinski napitek. Mimogrede, če ste fitnes center začeli obiskovati s prijateljem/-ico, se že na začetku opozorite, da izostanek partnerja pri vadbi ni hkrati razlog tudi za vaš izostanek. Disciplina je odvisna samo od vas in vaše motivacije.

Oblačila in obutev

Na prvem mestu sta udobnost in kakovost materialov. Izbirajte naravne materiale, ki vpijajo znoj in hkrati omogočajo koži, da diha. Ko boste prvič naleteli na obiskovalca, ki en meter od vas ves premočen izvaja vajo v sintetičnih oblačilih, vam bo jasno, zakaj je to pomembno in priporočljivo. Osebno dajemo prednost oprijetim oblačilom (iz bombaža z dodatkom elastana), ker manj ovirajo pri izvedbi vaj, sicer pa je odločitev vaša. Karkoli športnega, v čemer se dobro počutite, bo v redu.

Obutev naj bo prav tako udobna in lahka. Če ste se odločili za nakup nove obutve, se lahko odločite za športne copate, namenjene prav za vadbo v fitnes centru. Sicer pa so katerikoli športni copati, če le niso izrazito težki in robustni, prav tako zadovoljiva izbira. Ne pozabite, da morajo biti športni copati čisti, zatorej jih uporabljate le znotraj, kar je v večini centrov tudi eno izmed temeljnih pravil. Nikoli ne vadite v obutvi, v kateri ste prišli.

sportna_oblacila

Kaj še potrebujete

Vsekakor plastenko z vodo. Lahko je navadna plastenka iz trgovine, lahko je bidon. Če vaši treningi niso izrazito dolgi (povprečje je približno ena ura), ne potrebujete energijskih napitkov – še več, če je vaš cilj izguba maščobe, se jim raje izognite. Če ste približno dve uri pred obiskom centra zaužili hranljiv obrok, vam energije ne bi smelo zmanjkati. Mimogrede, nikoli ne uživajte težke hrane neposredno pred vadbo, saj se zna zgoditi, da bo končala v bližnjem košu za smeti. Spijte vsaj en liter vode, po potrebi tudi več.

Brisača, ki jo položite na trenažer preden začnete z vajo, je prav tako obvezna in tudi sodi med temeljna pravila fitnes centrov. Z njo namreč poskrbite za osnovno higieno. Veliko fitnes centrov zahteva tudi očiščenje kardio naprav, ko končate z vadbo na njih – v ta namen najdete papirnate brisače in dezinfekcijsko sredstvo.

Če se želite po končani vadbi takoj oprhati, seveda ne pozabite na gel za prhanje in druge kozmetične pripomočke, brisačo ter oblačila, v katera se boste preoblekli. Pri prhanju si lahko nataknete natikače, če vam dotik z bosimi nogami ni po volji.

Osnovni bonton

Ne pozabite, da ste v fitnes centru z določenim razlogom – in ta razlog je vadba. Zato ne posedajte po trenažerjih, saj s tem nekomu zasedate prostor. Opravite svojo vajo in se prestavite na naslednji trenažer. V zvezi s tem vas opozarjamo tudi na to, da med člani večinoma velja nekakšno nenapisano pravilo – medtem ko vi počivate (čeprav še niste končali z vadbo na določenem trenažerju), vajo v vmesnem času na “vašem” trenažerju izvede nekdo drug. Sicer tega niste dolžni dopustiti, če vam zaradi kakršnega koli vzroka to ne ustreza, kljub temu je pa takšna gesta dobrodošla, sploh če je v centru velika gneča.

Fitnes trener

Skoraj vsak center novim članom nudi uvodni trening s fitnes trenerjem, ki je ponavadi brezplačen. Kot novincu vam priporočamo, da to možnost vsekakor izkoristite, saj je začetna pravilna izvedba bistvena tako za preprečevanje poškodb kot tudi za vaš napredek. Lažje je začeti s pravilno izvedbo že prvi dan, kot pa se nanjo navajati šele čez čas. Dogovorite se za sestavo uvodnega programa in se v prvih tednih posvečajte predvsem tehniki izvajanja z lahko obremenitvijo.

Povzetek

Obisk fitnes centra ni nič takega, kar bi vas moralo plašiti ali navdajati z neugodjem. Tam ste zato, da na sebi nekaj spremenite – tako kot to počnejo tudi drugi člani. Poskrbite za primerno športno opremo, vodo in brisačo ter uživajte v vadbi!

4 KOMENTARJI

  1. Vse napisano zelo drži. Upam, da bo pomagalo kakšnim hihitavim parčkom punc, ki hodijo v fitnes čvekat in čemet na trenažerje, da se resno lotijo vadbe ali pa se premaknejo na stole v kafič.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj