… biti pazljiv tudi pri pijačah. V povprečju dobijo ljudje v razvitem svetu iz pijač kar petino kalorij – in to seveda tistih najslabših, ki jih sestavljajo fruktoza in sladkor. Zato je pri hujšanju zelo pomembno, da se izbere tudi ustrezne pijače in napitke, ki pri hujšanju pomagajo, ne pa ga zavirajo.

In katere so tiste pijače, ki preprečujejo, da bi bile diete in hujšanje uspešno?

  1. Gazirane pijače: gazirane pijače sestavljata v glavnem sladkor ali fruktoza, kar pomeni prazne kalorije in po podatkih ameriškega centra Center for Science in the Public Interest so gazirane pijače največji vir kalorij v prehrani Američanov. Preostali razviti svet seveda ne zaostaja kaj dosti.
  2. Energijski napitki: sicer je res, da nam kratkoročno dajo energijo in tako pridejo prav, kadar smo utrujeni, neprespani in brez energije, vendar so hkrati kalorijska bomba, saj temeljijo na sladkorju. Obstajajo sicer tudi verzije brez sladkorja, vendar pa so te zdravju škodljive na drug način, saj vsebujejo strupeni aspartam.
  3. Obogatene kave: kava s smetano, sladoledom in prelivi, mmmm … preprosta skodelica kave, ki naj bi nas poživila, postane kalorijska bomba. Sladkor in pogosto tudi rastlinske maščobe so krivec, da lahko ta okusen napitek doseže tudi do 600 kalorij! Če ne marate same kave (brez mleka in sladil), uporabite posneto mleko ali nesladkan sojin, rižev ali ovsen napitek.
  4. Koktejli: alkohol ima že sam po sebi veliko kalorij, kaj šele, ko mu je dodan sladkor in fruktoza ali celo maščobe. Koktejli lahko dosežejo tudi 700 kalorij, kar je več, kot naj bi imel en obrok.

Zato če želite shujšati, pozabite na naštete in tudi ostale napitke, ki vsebujejo dodan sladkor in ostale prazne in škodljive kalorije in raje posezite po navadni vodi, ohlajenih nesladkanih čajih (zeleni, beli in mate čaj so znani po tem, da pomagajo pri hujšanju) in nesladkanih zelenjavnih sokovih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj