Zvezdnice, kot so J-Lo, Gisele in Jessica Szohr, naj bi bile po besedah poznavalcev velike oboževalke tako imenovane ‘the Dukan diet’ ali diete dr. Dukana. Gre za novo dieto, ki je poleg zvezdnic osvojila tudi Francijo, saj naj bi se je držalo že več kot 1,5 milijona žensk.

Dieto je sestavil francoski nutricionist Dr. Pierre Dukan in njegova knjiga naj bi bila na voljo že 10 let, postala pa je tudi francoski bestseller kmalu po izidu. Za razliko od mnogih drugih diet je Dukanova dieta zastavljena kot slog življenja in spominja na Atkinsonovo dieto, s to razliko, da morajo imeti beljakovine v Dukanovi dieti nizko vsebnost maščob.

Razdeljena je na več faz: prva se imenuje ‘Attack Phase’ ali faza napada, v kateri ne jeste ničesar razen beljakovin in nemastnih mlečnih izdelkov. Te faze se držite od enega do deset dni, odvisno od tega, koliko telesne maščobe želite izgubiti. Naj bi pa bilo 5 dni optimalnih z večino ljudi. V tej fazi se zmanjša zadrževanje vode v telesu, zmanjša se apetit a hkrati obdrži mišično maso.

Sledi ‘Cruise Phase’, ki je menda kar zahtevna, predvsem zato, ker se hujšanje ustavi na največ 1 kg na teden. V tej fazi lahko jeste neomejene količine zelenjave in beljakovin.

Ko je dosežena vaša želena teža, se začne faza ‘Consolidation Phase’ ali faza konsolidacije, v kateri lahko začnete postopoma jesti sadje, hidrate in sir. Prav tako sta dovoljena dva obroka, v katerih si lahko privoščite katerokoli hrano želite, vključno s sladico in alkoholom. Ta faza pomaga dojeti in razumeti, da smo lahko vitki, a lahko vseeno uživamo v hrani, ki jo imamo radi, dokler ne pretiravamo s količinami. V tej fazi se ne izgublja odvečne telesne maščobe temveč poskrbi, da vztrajamo in se ne vrnemo na stara pota.

Ko je faza konsolidacije zaključena in želena teža dosežena in stabilna, se lahko vrnete k hrani in pijači, ki jo imate najraje – vendar ne popolnoma brez omejitev; vsak teden morate imeti ‘beljakovinski dan’ – in to kar do konca življenja! Dr. Dukan za ta dan priporoča četrtke, njegova dieta pa je bojda dobila že toliko navdušencev, da menda sploh ni več presenečenje, če ob četrtkih večina ljudi je le beljakovine. Dr. Dukan pa obljublja, da boste na ta način ostali vitki za vedno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj