ogrevanje

Ko imate vse potrebno, se preselimo na teren, da preizkusite hojo v praksi. Učenje nordijske poteka v naslednjih korakih:
  1. Najprej poskušajte hoditi brez palic, pri čemer naj bodo roke bolj aktivne in bodite pozorni na normalni vzorec hoje –  leva noga in desna roka gresta skupaj naprej in obratno.
  2. V roke vzemite palice in jih držite na sredini oz. vzporedno s tlemi, da postane hoja z večjo aktivacijo rok naravna. Nato si jih lahko že pripnete okoli zapestja, vendar pustite, da konice prosto padejo na podlago in bodite pozorni na točko, ko se konica palic sama dotakne podlage.
  3. Ročaj primite, a na tej stopnji bodite pozorni, da palice ne zatikate, kot bi to počeli morda na vrtu pri zabijanju kolov, temveč jih v fazi zamaha pritisnite proti tlom.
  4. V zadnji točki zamaha, ko je roka daleč nazaj od trupa, razprite dlani in jih nato ponovno stisnite.
  5. Trup potisnite rahlo naprej – kot pri hitri hoji, ramena naj bodo sproščena (roke in palice imamo ob telesu) in z dlanmi ne objemajte premočno samega ročaja.
  6. Hojo preprosto preizkušajte tolikorat, da vam ne bo potrebno razmišljati na izmenjavanje prave roke ali noge in ritem.

Hoja po hribu navzgor

Čim večji je klanec, tem krajši so koraki. Roke uporabljajte močneje kot sicer s tem, da eno roko zavihtite čim bolj naprej, drugo pa potisnite čim bolj nazaj.

nordhoja1

Hoja po hribu navzdol

Kolena ostanejo rahlo pokrčena ves čas, zadnjico pa potisnite nazaj, da bo težišče nižje. Palice usmerite poševno nazaj in naj vam pomagajo pri zaviranju.

Nordijsko hojo lahko uporabljate resnično vsak dan, ne glede na to, ali živite v bloku in vam je ponujena hoja po pločniku ali uživate med zelenimi poljanami, kjer boste plastični nastavek za konico palice puščale doma. Pred začetkom vaše dnevne nordijske poti ne bo odveč, da naredite nekaj ogrevalnih vaj, ki so lahko sestavljene iz preprostih poskokov, priklonov in zasukov trupa. Začnete lahko takoj, ko stopite čez prag vašega doma in prihranjena vam bo pot do vadbenega področja. Vadite lahko kadarkoli čez dan, skozi vse leto in ob vsakem vremenu. Gotovo pa se bodo skozi snežni metež in naliv z nordijsko hojo prebijali le najbolj zagreti, med katere vam ni potrebno zaiti.

nordhoja3

Skratka, pred vami je vadba, ki ovrže vsak vaš izgovor: nimam časa, nimam denarja, ne maram vadbe v zaprtih prostorih, ne maram teka, zaradi starih poškodb ostajam doma in nisem zadovoljna s svojim izgledom … Edini vaš strošek bo nakup palic, pri čemer ne bodite varčne. Potem pa kar veselo na plano – same ali v dvoje in toliko, kolikor vam dopušča čas. Zakaj ne bi sladke malice zamenjale za 10 minut hoje in nato ponovno sedle k učenju ali delu? Sicer pa ne pozabite, da se z majhnimi koraki začno velike spremembe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj