… in da ga preprosto moramo piti. A končno so dejansko opravili raziskavo, ki je ovrgla mite o mleku, žal večinoma sponzorirane s strani prehranskega lobija; mleko je škodljivo, uživanje mleka pa vodi v zlome kosti (torej ravno nasprotno, kot so nas 'učili') in povečuje smrtnost. Ne ravno nekaj, kar smo doslej poslušali v zvezi z uživanjem mleka.

Raziskovalci so preverili dve skupini: 61433 žensk v starostni skupini 39 do 74 let in 45339 moških v starostni skupini 45 do 79 let in analizirali njihovo uživanje mleka ter stopnjo smrtnosti in zlomov kosti. Ugotovili so, da so imeli moški in ženske, ki so pili več mleka (3 ali več kozarcev na dan) veliko pogosteje zlome kosti in večjo nevarnost za smrt kot tisti, ki so spili kozarec ali manj na dan.

Sicer pa je že splošno znano ne le, da mleko ni zdravo, temveč je homogenizirano in pasterizirano mleko, kakršnega kupimo v trgovinah, še posebej škodljivo; pasterizacija namreč 'ubije' mleko in homogenizirano mleko je strup za zdravo ožilje. Poleg tega so mleko in mlečni izdelki povzročitelj aken, mozoljev in nečiste kože številka 1.

Več o škodljivosti mleka pa si lahko preberete v članku 5 razlogov za izogibanje mleku ter Kaj se vam lahko zgodi, če boste nehali uživati mlečne izdelke.

4 KOMENTARJI

  1. Lahko samo link do raziskave? Zanima me, koliko statistično pomembna je bila razlika in kaj se šteje kot “večja nevarnost za smrt” (kako so oni definirali, kaj je to “večja nevarnost za smrt”). Brez zamere, ampak trditev, da pasterizacija ‘ubije’ mleko, mi je pa tudi malo hecna – bi se dalo verjetno lepše razložiti, kaj naredi pasterizacija in kakšne so razlike med homogeniziranim in nehomogeniziranim mlekom.

  2. Ne verjamem. Kozarec mleka na dan me dolgoroöno ne bo pobral 🙂 V zdravih mejah je mleko zagotovo koristno. Je pa res, da si v trgovini izberem najmanj obdelanega. Alpsko odpade.

  3. Meni mleko povzroča velike težave s prebavo in akne, zato se ga izogibam. Mojemu bratu pa povzroča izcedek iz nosu, kar se mi zdi zelo zanimivo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj