… na embalažah, niso nekaj, na kar bi se lahko zanašali – ob shranjevanju na temnem in hladnem se rok trajanja podaljša za več mesecev ali celo let, medtem ko se bo, če boste imeli izdelek na toplem in vlažnem, rok trajanja precej skrajšal. Še zlasti pa imajo dolg 'rok trajanja', če to sploh lahko tako imenujemo, parfumi.

Večina parfumov je uporabnih leta in leta, tudi po 10, 15 let in celo več, če so kakovostni in ustrezno shranjevani. Kaj pomeni ustrezno shranjevanje pri dišavah? Predvsem stran od svetlobe in toplote. Kako vedeti, ali je parfum še uporaben in kako ga shranjevati tako, da mu boste rok trajanja podaljšale na več let?

1. Parfumi s težjimi osnovnimi notami trajajo najdlje. Pa ne le to – vonj lahko tekom časa postane celo bogatejši, kakovostnejši. Tipična primera tovrstnih parfumov sta orientalska (in za večini pretrežka vonja) Yves Saint Laurent Opium in Calvin Klein Obsession. Temeljita namreč na močnih lesnih osnovnih notah kot sta pačuli in vetiver, ki se z leti še izboljšata.

Po drugi strani pa sveži citrusni, zeleni in cvetlični vonji ne trajajo tako dolgo, ker so lažji in hitreje hlapijo. Seveda pa to ni pravilo – kot omenjeno, je veliko odvisno od tega, kje in kako jih shranjujete.

2. Direktna (sončna) svetloba in toplota sta faktorja, ki najbolj uničita dišave, enako velja za večja hitra nihanja temperature. Najbolje je shranjevati parfume na sobni temperaturi okoli 20 stopinj, stran od virov toplote, svetlobe in vlage. Idealno mesto je omara, predal s perilom ali kakšna shramba – lahko pa celo hladilnik – kar bo preprečilo propadanje dragocenih dišavnih esenc.

3. Naslednji največji sovražnik parfumov pa je zrak. Ta povzroči, da se sestavine na nek način okužijo in parfum oksidira. To seveda takoj ugotovite po spremenjenem, ponavadi neprijetnem, bolj rezkem vonju.

4. Če imate veliko parfumov in jih uporabljate izmenično, kar pomeni, da vam, trajajo dolgo časa, izberite takšne, ki vsebujejo več alkohola in eteričnih olj – tako bodo trajali dlje časa, tako na vaši koži kot tudi v steklenički. Idealna izbira je Eau de Parfum. Jasno je tudi, da dlje časa trajajo parfumi na sprej kot pa tisti, ki se jih odpira in so tako neprestano izpostavljeni novemu zraku, a takšni so v današnjih časih na srečo redkost.

Skratka, parfumom dejansko poteče rok trajanja, kar pomeni, da se vonj spremeni. A ni nujno, da na slabše, lahko vam bo novi vonj še bolj všeč, zato ni nujno, da ga zavržete. Predvsem pa se, tako kot tudi pri vsej ostali kozmetiki, na prvem mestu zanašajte na svoje čute – torej ne glede na uradno naveden rok trajanja: če izdelek ni spremenil vonja, barve in teksture, je zagotovo še uporaben.
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj