Mnogo ljudi poletje pričakuje s kar malo neprijetnim občutkom; vedo namreč, da se poleti nosi manj oblačil ali celo kopalke in je zato naše telo bolj izpostavljeno in vidno. Mnogim se zato porodi želja, da preoblikujejo svoje telo; a žal je na to misliti tik pred poletjem prepozno. Ne le, da se mora za fit telo delati tudi pozimi, temveč je zdrav življenjski slog na prvem mestu celo leto. Želja po lepem telesu je odlična motivacija za vadbo, a glavno vodilo bi morala biti želja po zdravem telesu. Pomembna je torej sprememba življenjskega sloga, na prvem mestu zaradi zdravja. Ko vam bo zdrav življenjski slog prešel v kri, pa bo lažje poskrbeti tudi za fit postavo. Na portalu Planet Lepote je bilo o omenjeni temi povedanega že veliko, zato bomo tokrat podali krajše nasvete in priložili tudi povezave do člankov.

PREBERITE TUDI: Kako (p)ostati fit do poletja (1. del)

V članku ‘Kako (p)ostati fit do poletja (2.del), smo obravnavali gibanje in prehrano, ki sta dva ključna dejavnika zdravega življenja. Tokrat pa poglejmo tudi vpliv hormonov in škodljivost sedenja. Ne ustrašite se sprememb; ne pričakujte, da boste takoj na začetku postali maratonec ali fitnes guru in da boste jedli zdravo. Če ste popoln začetnik, začnite z majhnimi koraki: že pol-urni sprehod na dan in izogibanje sladkorju bo znatno pripomogolo k spremembam počutja.

Hormoni (so lahko zaslužni tudi za nabiranje maščobe okoli pasu)

Hormoni so snovi v organizmu, pravzaprav kemični prenašalci, ki jih izločajo hormonalne žleze. Od hormonov so odvisne posamezne naravne funkcije delovanja organizma. Izločajo se neposredno v kri in se z njo prenašajo po celem telesu, kjer vplivajo na različne organe. Hormoni so prenašalci informacij med organi oziroma med tkivi v organizmu, zato ni nič čudnega, da hormoni lahko vplivajo tudi na telesno težo. Kadar so hormoni v neravnovesju, to vpliva na celo telo, med drugim tudi na povečanje telesne mase; takšni so lahko simptomi: PREBERI VEČ v članku: 8 simptomov, da vaše ravni estrogena niso v ravnovesju.

Če menite, da se soočate s hormonskim neravnovesjem, je najprej treba preveriti vzroke, zakaj do tega sploh pride.

PREBERI VEČ v članku: To so vzroki hormonskega neravnovesja (+ 7 nasvetov)

Da se vzpostavi hormonsko ravnovesje, je potrebno najprej najti in odpraviti vzroke, nato pa poskrbeti za boljši življenjski slog; veliko v tej smeri lahko naredimo s pravilno prehrano, sproščanjem in rednim gibanjem. Ravni hormonov lahko naravno uravnovesite tudi s pomočjo adaptogenih rastlin.

PREBERI VEČ v članku: Adaptogena zelišča lahko pomagajo uravnovesiti hormone v vašem telesu

Sedenje

Pravijo, da je sedenje tako škodljivo kot kajenje. Več o tem na povezavi spodaj.

PREBERI VEČ v članku: Pravijo, da je sedenje novodobno kajenje

Sedenje ni škodljivo le v tem smislu, da preveč sedimo in se malo gibamo, temveč je škodljivo tudi samo po sebi; četudi redno telovadimo, a sede preživimo veliko časa, si s tem vseeno škodujemo. Nujno je, da med 8-urnim sedenjem opravimo kakšne vaje, razteg ali sprehod. PREBERI VEČ v članku: Preveč sedenja zelo škoduje zdravju.

Kako lahko še pomagamo telesu, da mu sedenje ne škoduje preveč? Nekateri menijo, da je priporočljivo sedenje na žogi. Pa je temu res tako? PREBERI VEČ v članku: Je sedenje na žogi zdravo ali ne?

In še nekaj idej za vaje v pisarni: PREBERI VEČ v članku: Brez izgovorov: vaje, ki jih lahko izvedete tudi v pisarni

Ayurveda

Za dobro fizično stanje lahko poiščete nasvete tudi v Ajurvedi. Če se držite osnovnih ayurvedskih načel, boste zase in za svoje zdravje storili že veliko.

PREBERI VEČ v članku: Skrivnost zdravja je dober limfni sistem (+ 8 ayurvedskih nasvetov)

PREBERI VEČ v članku: 6 preprostih ayurvedskih trikov

PREBERI VEČ v članku: Razstrupljanje po ayurvedsko

Skrb za telo ni zahtevna stvar, ko nam enkrat ‘zleze pod kožo’. Ko ugotovimo, da se počutimo mnogo bolje, če spijemo dovolj vode, če zdravo jemo, če si pomagamo s prehranskimi dopolnili in če se redno gibamo. Vse to nam omogoči boljše počutje, zaradi katerega v vsakdanjem življenju bolje delujemo in v končni fazi tudi bolje izgledamo. V tretjem delu članka bomo obravnavali tek, pohodništvo in pomembnost spanca in počitka.

PREBERITE TUDI: Osnove dobrega videza (da boste videti naravno lepe, zdrave in spočite)

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj