Madeži tekočih pudrov so lahko zelo težavni za odstranjevanje, še zlasti če se je puder razlil po oblačilih ali preprogi. Madežev na ovratnikih, ki nastanejo ob dotikanju s kožo, ni težko odstraniti že s pranjem oblačil na nizkih temperaturah.

Tkanine, ki jih je mogoče prati

Če nimate sredstev za odstranjevanje madežev, čm prej operite z običajnim pralnim sredstvom. Če ga imate, uporabite sredstvo za odstranjevanje madežev pred pranjem ali med pranjem, da mu dodatno pomagate.

Pri bombažu prizadeto območje rahlo popršite s sredstvom za odstranjevanje madežev, nato pa upoštevajte navodila proizvajalca. Po potrebi ponovite, nato pa perite v pralnem stroju na najvišji temperaturi, ki jo tkanina dopušča.

Če madež ostaja, ga pred ponovnim pranjem poizkusite namočiti v sredstvo za odstranjevanje madežev pred pranjem z oksi delovanjem, vendar ne pozabite izbrati takšnega, ki je oblikovan za belino ali barve, odvisno od oblačila.

Za svilo in volno obdelajte madež s posebnim sredstvom za občutljive tkanine v skladu z navodili proizvajalca. Perite pri 30 °C v ciklu za občutljive tkanine.

Če vam nikakor ne uspe, odnesite v čistilnico – lahko pa to naredite takoj, saj pranje v pralnem stroju lahko še bolj ‘zapeče’ madež v tkanino.

Preproge

Še posebej težko pa je tekoče pudre odstraniti iz preprog, saj se v njih vpijejo, poleg tega jih ne moremo preprosto vreči v pralni stroj..

Najprej s topim nožem postrgajte čim več pudra iz preproge, kolikor ga lahko, nato območje obrišite s suhimi papirnatimi brisačami, da odstranite ostanke. Pazite, da madeža ne drgnete, saj ga boste tako razširili.

Nato pripravite raztopino iz ene čajne žličke tekočine za pranje perila na eno skodelico vode in jo z vlažno krpo nežno vtrite v madež in pazite, da ga ne razširite.

Nato vzemite čist del krpe in jo obrišite, da odstranite ves madež. Nadaljujte z delom na madežu, dokler ga ne odstranite v celoti, kar lahko zahteva precej potrpežljivosti! Območje na koncu večkrat obrišite z navadno vodo, da odstranite ostanke sredstva za pranje perila, in ga ponovno obrišite in dobro popivnajte s suho krpo ali papirnatimi brisačami, da odstranite odvečno vodo.

Za odstranitev pudra s preproge lahko uporabite tudi odstranjevalec ličil, vendar ga pred uporabo preizkusite na neopaznem delu preproge.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj