Ti se pogosto prikažejo šele potem, ko smo ga oprali, saj gre za reakcijo UV filtrov s trdo vodo. Kako jih odstraniti? Receptov je več.

1. Kupljeni odstranjevalci madežev

Lahko poskusite s katerim od odstranjevalcem madežev, ki jih prodajajo v drogerijah – v tem primeru se ravnajte po navodilih proizvajalca.

2. Soda bikarbona in detergent za pomivanje posode

Najprej se prepričajte, da je tkanina suha, nato jo potresite s sodo bikarbono, da vpije vse ostanke sončne kreme in jo pustite na tkanini približno 30 minut. Nato odstranite odvečno sodo z madeža in ga zdrgnite s klasičnim detergentom za pomivanje posode. Če tkanina prenese (ne zelo občutljiva), nežno zdrgnite s ščetko in počakajte 5 minut. Nato dajte v posodo z vrelo oz. čim bolj vročo vodo malo praška za perilo in pustite, da se namaka kako uro. Nato tkanino sperite in operite kot običajno.

3. Čistilo za kopalnice

Nekateri imajo dobre izkušnje tudi s čistili za kopalnice, namenjenimi odstranjevanju rje in vodnega kamna. Čistilo za 5 minut nanesite na madeže, nato tkanino dobro sperite v hladni vodi in operite kot običajno.

Če ta postopek ne deluje, bo najbolje, da oblačilo odnesete v čistilnico.

Dodatni nasveti

  1. Vsak madež je najbolje takoj, ko je še svež, sprati v veliko hladne vode.
  2. Hitreje kot se lotite madeža, bolje je. Ko je tkanina enkrat oprana, ja madeže veliko težje odstraniti.
  3. Preden se lotite odstranjevanja z naslednjim čistilom, temeljito odstranite prejšnjega, da ne pride do kemične reakcije in bo madež še bolj opazen in neodstranljiv.
  4. Pred uporabo kemikalij za odstranjevanje madežev vedno preverite na skritem delu tkanine, da ne uniči ali razbarva tkanine.
  5. Tkanine ne drgnite preveč grobo, da je ne poškodujete (zmuckate) in ne bo zbledela barva.
  6. Preden se oblečete, počakajte, da se naneseni izdelki za zaščito pred soncem dobro vpijejo v kožo in posušijo.
  7. Vročina (likanje, vrela voda na svež madež) in belilo na osnovi klora stanje še poslabšata.


1 komentar

  1. Spiranje madeža sončne kreme z vodo (Dodatni nasvet točka 1) ne pomaga čisto nič, ker so sončne kreme mastne. Samo voda maščobe ne odstrani, niti ne “zmehča”.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj