Znana po svojih koristih za zdravje, vključno z zmanjšanjem vnetja, povečanjem delovanja možganov in celo zmanjšanjem tveganja za bolezni srca, je super začimba verjetno zaslužila mesto v vaši shrambi. Če pa redno kuhate s kurkumo, veste, da lahko pusti za seboj nadležne trdovratne madeže na vaših oblačilih, pultih, posodi in celo rokah.

Madeže kurkume je težje odstraniti, čeprav ne nemogoče. Ima nasičen zlato-rumen pigment, zato se kurkuma uporablja tudi za barvanje tkanin. Najprej pa, kako odstraniti madeže.

Kaj potrebujete

  • Razkužilo za roke
  • Zobna ščetka ali krtača z mehkimi ščetinami
  • Detergent za perilo
  • Soda bikarbona
  • Belilo (samo za bele tkanine)

1. korak: Odvečno kurkumo ali ostanke hrane takoj odstranite z žlico in območje sperite z vodo. Posušite mesto s čisto brisačo, da vpije vso vlago. Ne drgnite; to bo le razširilo madež in ga poglobilo v tkanino ali krpo.

2. korak: Predhodno obdelajte madež. Poskusite uporabiti razkužilo za roke, ki vsebuje alkohol in deluje za razbijanje pigmenta kurkume. Madež lahko predhodno obdelate tudi s tekočim detergentom za perilo. Nanesite neposredno na obarvano območje in z zobno ščetko z mehkimi ščetinami ali vlažno brisačo nežno očistite madež, preden ga pustite namakati 10 minut.

3. korak: Operite stvar v pralnem stroju s ciklom hladne vode, saj lahko vroča voda obarva madež. Uporabite enako količino detergenta za pranje perila, ki ga običajno uporabljate.

4. korak: Če je mogoče, pustite, da se predmet posuši na zraku na soncu, ki ima naravno belilno moč. Tako je; sonce je tako močno, da lahko osvetli oblačila (in neželene madeže). Če je predmet svetle barve, ga raje posušite v notranjosti, da ne zbledi.

Kako odstraniti madeže kurkume z belih oblačil

Če je madež bel, ga pred pranjem 15 minut namočite v mešanici belila (nekaj kapic) in vroče vode. Drug priljubljen način za odstranjevanje madežev je mešanje sode bikarbone-znane po svojih lastnostih rezanja maščob in nežnih abrazivnih lastnosti – z malo vode, da nastane pasta, nato pa jo nanesete na madež, preden ga nežno očistite z mehko zobno ščetko ali krpo. Ko je madež kurkume odstranjen, ponovite zgornja navodila za pranje in sušenje.

PREBERITE TUDI: Korenčkova juha z ingverjem in kurkumo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj