Inozitol je naravna spojina, ki sodi v družino vitaminov B in ga imenujejo vitamin B8, čeprav uradno ni uvrščen med vitamine.

Inozitol je oblika sladkorja, ki ga vaše telo v majhni količino proizvaja samo za zagotavljanje strukture celic. Najdemo ga tudi v nekaterih živilih, vključno z mesom, sadjem, koruzo, fižolom, žiti in stročnicami. Tipična zahodna prehrana vsebuje le okoli 1 gram inozitola na dan, raziskave pa kažejo, da ima lahko jemanje inozitola številne koristi za zdravje.

Inozitol deluje tako, da uravnovesi določene snovi v telesu in pomaga pri duševnih motnjah, kot so panična motnja, depresija in obsesivno-kompulzivna motnja. Prav tako lahko pripomore k boljšemu delovanju inzulina. Inozitol se uporablja tudi pri metabolnem sindromu, sindromu policističnih jajčnikov (PCOS) in za zmanjšanje tveganja za prezgodnji porod.

Kako deluje in za kaj vse vam lahko koristi?

Struktura celične membrane

Inozitol je ključna sestavina celičnih membran, v katerih pomaga ohranjati strukturno celovitost in fluidnost membran. To je bistvenega pomena za delovanje in komunikacijo celic.

Signalizacija nevrotransmiterjev

Inozitol sodeluje pri uravnavanju nevrotransmiterjev, vključno s serotoninom in dopaminom. Ima pomembno vlogo pri prenosu signalov v živčnem sistemu ter vpliva na razpoloženje in kognitivne funkcije.

Uravnavanje razpoloženja

Študije kažejo, da ima inozitol lahko učinke na uravnavanje razpoloženja. Preučevali so njegove koristi pri stanjih, kot so anksioznost, depresija in bipolarna motnja in ugotovili, da dodajanje inozitola pomaga uravnavati aktivnost nevrotransmiterjev, povezanih z razpoloženjem.

~ Panične motnje

Serotonin je eden od pomembnih nevrotransmiterjev, na katere vpliva inozitol. Ta molekula ima v telesu številne vloge ter vpliva na vaše vedenje in razpoloženje. Več študij je pokazalo, da lahko inozitol zmanjša število napadov panike pri osebah s paničnimi motnjami.

V eni od raziskav pri 20 osebah s paničnimi motnjami so ugotovili, da je 18 gramov inozitola vsak dan zmanjšalo število tedenskih napadov panike za 4 – to je več kot zmanjšanje za 2,4 na teden, ki so ga opazili pri osebah, ki so jemale klasična farmacevtska zdravila proti anksioznosti.

~ OKM

V študiji pri osebah z obsesivno kompulzivno motnjo je bilo ugotovljeno, da je 18 gramov inozitola na dan izboljšalo simptome.

~ Depresija

Zaradi vpliva na nevrotransmiterje v možganih so inozitol raziskovali kot pomoč za lajšanje depresije. Raziskave so pokazale, da lahko 12 gramov inozitola na dan, ki se jemlje štiri tedne, zmanjša simptome depresije v primerjavi s placebom.

Druga manjša študija je poročala, da je 6 gramov na dan izboljšalo depresijo pri 9 od 11 udeležencev. Se pa inozitol ni izkazal za učinkovitega pri zmanjševanju depresije pri tistih, ki se prej niso odzivali na standardna zdravila.

PCOS (sindrom policističnih jajčnikov)

Inozitol, zlasti posebna oblika, imenovana mioinozitol, je bil preučevan zaradi možnih koristi pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS). Sindrom policističnih jajčnikov je pogosta vrsta hormonske motnje, ki prizadene ženske.

Študije kažejo, da se lahko z dodajanjem inozitola, zlasti skupaj s folno kislino, izboljšajo številni simptomi PCOS, med drugim izboljšanje krvnega sladkorja, znižanje krvnega tlaka in znižanje ravni trigliceridov. Prav tako lahko spodbuja ovulacijo in poveča število nosečnosti.

Gestacijski diabetes in prezgodnji porod

Gestacijska sladkorna bolezen (GD) se lahko pojavi, kadar je med nosečnostjo sladkor v krvi previsok. GD lahko povzroči številne zaplete med nosečnostjo in vključuje tveganje za prezgodnji porod. Do prezgodnjega poroda pride, ko se vaš otrok rodi pred 37. tednom nosečnosti. Študije kažejo, da lahko uživanje prehranskega dopolnila inozitol skupaj s folno kislino med nosečnostjo prepreči GD in zmanjša tveganje za prezgodnji porod.

Občutljivost na inzulin

Inozitol sodeluje pri inzulinski signalizaciji in presnovi glukoze. Nekatere raziskave kažejo, da lahko dodajanje inozitola pomaga izboljšati občutljivost na inzulin in pripomore k boljšemu nadzoru krvnega sladkorja.

Metabolični sindrom

Metabolični sindrom je skupina dejavnikov tveganja, ki povečujejo možnosti za kronične bolezni, vključno s sladkorno boleznijo, boleznimi srca in možgansko kapjo. Ti dejavniki tveganja vključujejo:

  • prekomerno količino maščobe v predelu trebuha
  • Visoka raven trigliceridov v krvi;
  • Nizka raven dobrega holesterola HDL;
  • visok krvni tlak (hipertenzija);
  • visok krvni sladkor (hiperglikemija).

Z dodajanjem inozitola se lahko bolje obvladuje te presnovne dejavnike tveganja. Raziskave kažejo, da se lahko izboljša krvni tlak ter raven trigliceridov, holesterola in sladkorja v krvi.

Izboljša plodnost

Inozitol so preučevali zaradi njegove morebitne vloge pri podpiranju plodnosti, zlasti pri ženskah z boleznimi, kot je PCOS. Lahko pomaga uravnavati menstrualne cikle in izboljša možnosti za ovulacijo.

Zdravje jeter

Inozitol sodeluje pri presnovi lipidov in lahko prispeva k zdravju jeter, saj pomaga uravnavati presnovo maščob in preprečuje kopičenje maščob v jetrih.

Prenos celičnih signalov

Inozitol fosfati, derivati inozitola, sodelujejo pri prenosu celičnih signalov. Imajo vlogo pri različnih celičnih procesih, vključno z rastjo, diferenciacijo in apoptozo (programirana celična smrt).

Rast las

Inozitol so raziskovali zaradi njegovih potencialnih koristi pri spodbujanju rasti las. Nekatere študije kažejo, da lahko dodajanje inozitola pozitivno vpliva na rast in zdravje las.

Boljši spanec

V študiji, ki je preučevala učinke inozitola na spanje, so raziskovalci ugotovili, da so udeleženci, ki so jemali inozitol, izboljšali kakovost spanja in skrajšali čas, ki so ga potrebovali da so zaspali. Mehanizem potencialnih lastnosti inozitola za podporo spanju je najverjetneje povezan z njegovo vlogo pri signalizaciji nevrotransmiterjev.

Najboljši rezultat za spanje se doseže v kombinaciji z magnezijem, L-teaninom in glicinom, ki imajo vsi izjemno ugoden vpliv na spanje.

Učinkovito in varno prerhansko dopolnilo

Inozitol je naravno prisoten v telesu in v različnih živilih. Količina, ki jo večina dobi s hrano, se giblje od manj kot 1 grama do več gramov, odvisno od sestave vaše prehrane.

Inozitol ima kot prehransko dopolnilo zelo dobro varnostno oceno. V raziskovalnih študijah so se odmerki gibali od približno 2 do 18 gramov na dan in le pri najvišjih odmerkih (od 12 do 18 g) so nekateri poročali o občasnih in prehodnih blagih neželenih učinkih (bolečine v želodcu, razdražen želodec in napenjanje).

Prehransko dopolnilo inozitol so dajali celo nosečnicam v odmerkih približno 4 grame na dan, pri čemer ni bilo omembe vrednih stranskih učinkov.

PREBERITE TUDI: To hranilo je nujno potrebno za normalno delovanje telesa

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj