Trda mila se v zadnjih letih ponovno vračajo na police trgovin – in v naše kopalnice. Predvsem zaradi prepričanja, da so prijaznejša do okolja, spet postajajo »modna«.

Pred nekaj desetletji so jih začeli izpodrivati izdelki za tuširanje v tekoči obliki, za katere je veljalo, da so bolj prijazni do kože. Na testu se je izkazalo, da ni tako. Vsi štirje izdelki v trdi obliki so dobili skupno oceno zelo dobro, prav tako so se vsi odlično izkazali na delu testa, kjer so preverjali, ali izsušijo kožo.

Trdo milo okolju (bolj) prijazna izbira?

Da in ne – odvisno je predvsem od vas! Kot so zapisali že pri lanskem testu trdih šamponov za lase, so trdi izdelki za prhanje okolju prijaznejši, saj se za njihovo proizvodnjo porabi manj vode. So tudi bolj kompaktni, lažji za transport in praviloma v kartonasti embalaži. Res pa je tudi, da z načinom uporabe (dolžina prhanja in temperatura vode) bistveno vplivate na okoljski odtis.

Na mednarodnem testu so preizkusili 33 mil in gelov za prhanje. Na našem trgu jih je na voljo 10, katerih rezultati primerjalnega testiranja so objavljeni na spletni strani www.zps.si in v februarski reviji ZPStest. Za člane je dostop brezplačen, za nečlane pa je cena dostopa 2,80 €.

Zanimive ugotovitve testa gelov in trdih mil za za tuširanje

  • Najboljši kožo dobro očistijo, a je ne izsušijo. Kar težka naloga, še posebej, ker so poleg kozmetičnih lastnosti preverili tudi sestavo, označevanje in vpliv na okolje.
  • Več kot polovico skupne ocene (55 odstotkov) predstavlja ocena za vpliv na kožo. Dober izdelek je ne sme izsušiti. Po enem tednu uporabe so preverili kožo uporabnic. Kar dve tretjini izdelkov je zelo dobrih in dobrih, tretjina pa takšnih, ki so kožo preveč izsušili.
  • Razveseljivo je, da izdelki na testu niso vsebovali snovi, ki jih uvrščamo med hormonske motilce. Vsi vsebujejo dišave, nekateri tudi alergene dišave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj