S to potezo naj bi omejili odvračanje pozornosti družbenih medijev, sporočil in drugih spletnih strani. Naprave bodo dovoljene le, če bodo potrebne pri pouku, iz zdravstvenih razlogov ali za invalide.

“Čeprav so mobilni telefoni prepleteni z našimi življenji, ne sodijo v učilnice,” je dejal minister za izobraževanje Robbert Dijkgraaf. “Učenci se morajo znati osredotočiti in jim je treba omogočiti, da se dobro učijo. Znanstvene raziskave kažejo, da so mobilni telefoni moteči in učence moramo pred tem zaščititi.”

Dijkgraaf je dejal, da lahko šole same poskrbijo za izvajanje prepovedi, vendar bodo do poletja sledili zakoni, če rezultati ne bodo dovolj dobri.

Francija je uvedla prepoved uporabe telefonov v osnovnih in srednjih šolah že leta 2018, da bi izboljšala zbranost in preprečila spletno ustrahovanje, saj so študije pokazale, da se uspešnost pri izpitih poslabša, če je pri pouku dovoljena rekreativna uporaba telefona.

Šole lahko trenutno same oblikujejo svoje politike, vlada pa je lani sporočila, da nadaljnje posredovanje ni potrebno. “V večini primerov so mobilni telefoni že prepovedani večino šolskega dne, šole pa sprejemajo različne ukrepe za uveljavljanje te politike,” je sporočilo ministrstvo za izobraževanje.

Leta 2021 je nekdanji britanski minister za izobraževanje Gavin Williamson dejal, da bo prepoved mobilnih telefonov obravnavana med vrsto ukrepov za “umiritev učilnic”. Dejal je, da motijo pozornost in ogrožajo duševno zdravje učencev.

Vodje izobraževalnih ustanov iz več kot 120 šol v Veliki Britaniji so leta 2019 podpisali tudi odprto pismo v podporo učilnicam brez telefonov, vendar pa so vodje sindikatov dejali, da splošna prepoved ne bi delovala in bi lahko uporabo telefonov potisnila “na skrivaj” ter otežila nadzor nad njo.

PREBERITE TUDI: Kaj se zgodi z otrokom, ko v roke dobi mobilni telefon?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj