Da pa vam bo začetek malce lažji, smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako začeti.

­

dobro_pocutje
Gibanje je pogoj za zdravo telo in dobro počutje

­Začnite postopoma

Ena največjih napak, ki jih naredijo začetniki (ali 'povratniki') je ta, da si izberejo vadbo, ki ji niso kos – ne po zmogljivostih, saj jim manjka kondicije – ne po interesu, torej jih ne veseli. Če si izberete takšno vadbo, je to idealna pot, da vas vse mine že po nekaj poskusih, za rezultat pa se boste počutili nesposobne in neokretne ter dobili občutek, da vam nikoli ne bo uspelo.

Zato si izberite vadbo, ki je lahka in ki jo bo vaše telo brez kondicije zmoglo. Če se res že dolgo ali še nikoli niste gibali ali ste predebeli, je začetek lahko že hitra hoja vsak dan po 20 ali 30 minut. Nato stopnjujte čas trajanja izbrane vadbe in intenzivnost, npr. vsak teden dodajte 10 minut.

hoja
Če ste pretežki ali niste vajeni vadbe, začnite s sprehodi hitre hoje

Čez čas, ki bo verjetno nekaj tednov do nekaj mesecev – odvisno od tega, kako hitro napredujete (tu je precejšnjega pomena, če ste že bili aktivni v preteklosti) – lahko začnete dodajati še druge vrste vadbe, ki vas veselijo. Tako se boste izognili monotonosti, ki bi vas lahko pripeljala do tega, da bi ponovno opustili gibanje. Z različnimi oblikami vadbe si še dodatno koristite, saj je vedno bolje izvajati več različnih vadb, da se telo ne navadi na določeno vadbo in je potem manj učinka.

Zelo pomembne so tudi malenkosti, ki jih lahko naredite glede svojega gibanja. Npr. če se vozite z avtom ali javnim prevozom in vaša pot ni tako dolga, da ne bi mogli iti peš ali s kolesom, začnite raje pešačiti, rolati ali kolesariti. Če morate s prevozom, pojdite z avtobusa dol kakšno postajo prej in preostanek poti prepešačite. Če ste doslej uporabljali dvigala, začnite po stopnicah hoditi peš.

Kako izbrati ustrezno vadbo?

Kot že omenjeno – če si boste izbrali obliko vadbe, ki vas odbija, zagotovo ne boste vztrajali pri njej. Razmislite, kaj vas veseli in si izbrano popestrite: npr. za sprehode hitre hoje se dogovorite z dobro prijateljico, vzemite s sabo iPod in poslušajte najljubšo glasbo, pojdite na izlet s kolesom s prijatelji ali družino v kraj, ki vam je všeč.

kolesarjenje
Odpravite se na izlet s kolesom z družino ali prijatelji in tako združite prijetno s koristnim

Morda za motivacijo potrebujete vodeno vadbo – vpišite se na ure aerobike. Morda vas bo motiviralo oblikovanje telesa – poskusite z utežmi in na napravah v fitnes centrih, kjer vam bodo pomagali in vas usmerjali usposobljeni inštruktorji. Če vas privlači narava, se odpravite v naravo – s kolesom, na tek ali hitro hojo.­

Kombinirajte različne vrste vadbe

Menjanje različnih oblik rekreacije ni pomembno le zaradi tega, da se ne boste naveličali, temveč tudi zaradi zdravja in pozitiv­nega vpliva različnih vrst vadbe na celo telo. Tako lahko kombinirate npr. hitro hojo oz. ko že napredujete tek, igranje badmintona ali odbojke s prijatelji, plavanje in delo z utežmi.

tek
Gibanje v naravi je še dodatno sproščujoče

Obstaja s­korajda nešteto aktivnosti, ki bodo izboljšale vaše zdravstveno stanje, fizično in posledično tudi psihično počutje. Pa naštejmo le nekatere:

Vadba doma:

 • sobno koli ali 'orbitrek' naprava;
 • vrtnarjenje (pri čemer seveda pazite na pravilno držo, da ne bo več škode kot koristi);
 • pospravljanje stanovanja in okoli hiše;
 • sprehajanje psa;
 • ples ob glasbi, ki vam je všeč;
 • vadba doma (trebušnjaki, sklece ipd.).

vadba_doma3
Tudi doma lahko veliko naredite za svoje telo

Športne aktivnosti:

 • hitra hoja;
 • tek;
 • plavanje;
 • aerobika;
 • ples;
 • fitnes;
 • badminton, tenis, squash;
 • skupinski športi (odbojka, košarka …);
 • kick box;
 • itd.
fitnes2
Če potrebujete vzpodbudo drugih in vodenje, se vpišite v fitnes ali na aerobiko

Zapomnite si, da ni potrebno, da ste že bili kdaj aktivni, da začnete, niti da ste mladi – vse to so samo izgovori. Vsak je bil nekoč začetnik, nekateri prej, drugi kasneje – pomembno je le, da dejansko začnete, saj je to izjemnega pomena za vaše zdravje in dobro počutje.

mental_fitness
Zdrav duh v zdravem telesu!

Oblik vadb je toliko, da ni mogoče, da tudi vi ne bi našli takšne, ki vam ustreza.­ Stranski učinki lepšega in bolj čvrstega telesa pa tudi niso zanemarljivi, mar ne?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj