Tisti, ki z gibanjem sicer ne dosežejo izgube maščobe, povečanja moči ali izboljšanja kondicije, se v svojem telesu vseeno počutijo tako dobro kot njihovi bolj atletski kolegi.

Raziskovalci so sistematično analizirali široko področje različnih učinkov vadbe na samopodobo tako, da so pregledali vse s tem povezane raziskave, opravljene do junija 2008. Ugotovili so, da je gibanje izboljšalo samopodobo tistih, ki so telovadili, ne glede na dejanske fizične učinke vadbe. To pomeni, da se potrebe za doseganje psiholoških učinkov vadbe, vključno s spreminjanjem samopodobe, bistveno razlikujejo od tistih za doseganje fizičnih koristi. Do sedaj so bile psihološke prednosti gibanja manj raziskane, čeprav zajemajo zmanjšanje depresije in boljšo samopodobo.

Slaba samopodoba je v današnjem času namreč pereč problem – v ZDA kar 60 % odraslih ni zadovoljnih s tem, kako izgleda njihovo telo, zato zapravijo milijone za produkte, ki spremenijo njihovo postavo, kar vključuje tudi tablete za hujšanje in različne kozmetične postopke. Ta raziskava pa dokazuje, da lahko praktično kakršna koli vrsta telovadbe pomaga ljudem, da se počutijo bolje in so bolj samozavestni. Pri tem je pomembna zgolj pogostost, ne pa trajanje, intenzivnost ali tip vadbe.

PREBERITE TUDI: Uporaba dišečih izdelkov izboljša počutje in samopodobo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj