… saj ste zasledili že preveč o njihovih negativnih stranskih učinkih? Potem lahko poskusite s temi naravnimi pristopi, pri čemer pa se zavedajte, da ima depresija tako fizične kot tudi psihične komponente.

Da smo lahko srečni, zadovoljni in navdušeni nad življenjem, moramo uravnovesiti in imeti zdrav duh in zdravo telo – saj poznate rek 'zdrav duh v zdravem telesu'. Da pademo v depresivno počutje, pa zadostuje, da le eden od teh dveh elementov ni v stanju, v katerem bi moral biti. Zato smo vam pripravili 12 učinkovitih nasvetov, s katerimi se lahko zoperstavite depresiji.

Zdravljenje psiholoških komponent depresije

1. Zaupanje v svetlo prihodnost

To, na kakšen način gledate na svojo prihodnost, ima velik vpliv na vaše počutje, čustveno stanje. Vznemirljiva, svetla prihodnost daje občutke navdušenja, pričakovanja in sreče, temačna in neperspektivna prihodnost pa občutke strahu, negotovosti, anksioznosti in panike. Ljudje, ki trpijo za depresijo, pogosto poročajo, da vidijo prihodnost, kakršne si ne želijo.

Že to je lahko dovolj, da se počutimo depresivni. Tudi če bi vzeli najbolj zdravega človeka in ga prepričali, da bo imel slabo prihodnost, bi postal obupam in depresiven. Če vaša prihodnost v vaših mislih ni to, kar si želite, potem spremenite misli.

Kakšni so vaši cilji? Ali živite idejo, kakšno naj bi bilo življenje nekoga drugega? Se počutite, da si želite ustvariti življenje, kakršno si želite? Kakšne sposobnosti imate, katera so vaša znanja, ki vam lahko pomagajo, da boste bolj navdušeni nad prihodnostjo?

Morda se sprašujete, ali depresija povzroča vaše negativne misli o prihodnosti ali vaše negativne misli depresijo? OBOJE, zato ukrepajte in spremenite misli.

2. Odnosi, ki izpopolnjujejo

Dokazano je, da slabi osnovni odnosi lahko ustvarjajo hudo depresijo, pri čemer sploh ni pomembno, kako zelo zdravi smo fizično. Če ste v stresnem, nesrečnem odnosu, boste pod stresom in nesrečni. To, da ste fizično izjemnega zdravja, NE pomeni nujno, da sprejemate dobre odločitve glede partnerskih in prijateljskih odnosov, denarja, posla in drugih stvari, ki odločno vplivajo na kakovost vašega življenja. Veselo razpoloženje daje izpolnjujoče odnose in obratno. Zavedajte se, da se je treba tudi imeti dobre odnose naučiti in da to pozitivno vpliva na srečo.

3. Prijateljski 'mindset'

Kot vse kaže, je to, da smo ljudje nagnjeni k samoobtoževanju, kar vse splošna človekova lastnost. Živimo s kritičnim glasom v naši glavi, ki nas krca, kritizira in kaznuje za vsako (namišljeno) napako in nas straši 'kaj, če mi ne uspe?' Se počutite, da ne glede na to, kaj naredite ali kje ste, to uniči vaše razpoloženje in vas preplavi z negativnostjo in pesimizmom? To je vaš notranji kritik na svojem delu.

Ko se ga boste enkrat znebili, boste zaživeli. To je del vas, ki ne bo počival, dokler se ne soočite s to samo-sabotažo. Mnogi ljudje potrebujejo pomoč pri tem, zato si, če vam ne bo šlo od rok, omislite nekaj obiskov terapevta.

4. Prisotnost tukaj in zdaj

Mnogi ljudje živijo v svojih glavah, kjer se izgubljajo med obžalovanjem zaradi stvari iz preteklosti in strahom in premlevanjem o prihodnosti – a živeti je treba tukaj in zdaj, ker tukaj in zdaj smo in le na tukaj in zdaj lahko vplivamo. Zanimivo je tudi to, da mnogi ljudje sploh ne vedo, kako naj živijo v danem trenutku in če ste med njimi, si lahko pomagate z zvokom, imenovan 'beli hrup' (white noise'). To so zvoki, ki nas obkrožajo; šumenje računalnika, klime, hladilnika, pralnega stroja … vse to so načini, da se zavedamo trenutka. Ko se osredotočimo na beli hrup, se možgani neverjetno odzovejo; prizemljijo se v novem občutku zavedanja, ki je čist in miren, kar je bilo že večkrat dokazano s pomočjo fMRI skeniranjem možganov.

5. Gibanje

V zadnjih letih redno gibanje postaja čedalje bolj priznana oblika ne le zdravljenja obstoječe depresije, temveč tudi za preprečevanje nje nastanka. Raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v oktobrski izdaji revije American Journal of Preventive Medicine, so povezavo med gibanjem in zdravljenjem depresije ponesli še korak dlje – ugotovili so namreč, da redno zmerno gibanje celo preprečuje epizode depresije na dolgi rok.

Dr. Madhav Goyal in njegovi sodelavci so odkrili, da je tako imenovana 'mindfulness meditacija', ki je oblika budističnega samozavedanja, kjer se osredotoča na natančno, neobsojajočo pozornost na določen trenutek, obetavna tako pri zmanjšanju bolečin kot tudi stresa. Več o tem si lahko preberete v povzetku raziskave.

Naravna sredstva proti depresiji

7. Vitamin D

Vitamin D je eden izmed tistih, ki jih ljudem najpogosteje primanjkuje, še zlasti, če živijo na področjih, kjer je manj sončne svetlobe in dnevi krajši. Še zlasti pozimi to velja tudi za Slovence in tudi to je eden izmed razlogov za porast depresije v jeseni in pozimi tudi na splošno je eden izmed vitaminov, ki jih ljudem najpogosteje primanjkuje. Njegovo pomanjkanje povzroča simptome depresije, debelost, diabetes, kardiovaskularne bolezni, avtoimune bolezni, osteoporozo in rakava obolenja. Skratka, gre za esencialni vitamin, ki pa ga večini ljudi primanjkuje.

Kanadski raziskovalci so na podlagi 14 študij, popravljenih med 31.424 udeleženci prišli do zaključka, da obstaja močna povezava med pomanjkanjem vitamina D in depresijo, študija, leta 2006 izvedena med starejšimi pa je pokazala, da so imeli tisti, ki jim je primanjkovalo vitamina D, kar 11-krat bolj podvrženi depresiji, kar je naravnost šokantna številka, sploh, ker noben zdravnik ne ve za to povezavo in najprej ne priporoči uživanja vitamina D (poleg omega-3 maščob, katerih pomanjkanje je tudi eden izmed najbolj pogostih vzrokov za depresijo) pred antidepresivi.

8. Omega-3 maščobne kisline

Raziskovalci so opazili drastičen porast depresije pri ljudeh, ki niso uživali omega-3 maščob in veliko sodobne, predelane hrane. Na univerzi v Kolumbiji so analizirali 59 pacientov, ki so imeli postavljeno diagnozo depresije in 18 od njih še anksioznosti in med vsemi so prevladovale izjemno nizke količine omega-3 maščob. Raziskava.

9. Probiotiki

Probiotiki so zelo dobro poznano in priljubljeno prehransko dopolnilo za izboljšanje prebave, bolj zdravo črevesje in močan imunski sistem. V zadnjem času pa se kaže še povezava med probiotiki in antidepresivnim učinkovanjem – več o tem si lahko preberete v raziskavi.

10. 5-HTP

Eno izmed najbolj učinkovitih naravnih sredstev za zdravljenje depresije je tudi 5-HTP – alternativa, ki jo priporoča vse več tujih zdravnikov. Več o 5-HTP si lahko preberete tukaj.

11. Težke kovine v telesu

Prisotnost težkih kovin v telesu je eden pogostih vzrokov za anksioznost in depresijo, na katerega prav tako nihče ne pomisli. Težke kovine kot so svinec, živo srebro, kadmij, arzen, aluminij se pogosto nahajajo v možganih, zato se jih je priporočljivo znebiti, saj izjemno slabo vplivajo na delovanje možganov in zdravje celotnega telesa. Priporočamo, da poskusite s čemažem in algo klorela, ki vežeta nase težke kovine.

12. Zdrava prehrana

Dandanes se že vsak osveščen potrošnik zaveda nevarnosti slabe hrane ali 'junk food'a, a kljub temu prihajajo na dan še nova spoznanja o njenih škodljivih učinkih – eden izmed njih je tudi povzročanje depresije, zato poskrbite za zdravo prehrano.

www.psychologytoday.com
www.naturalnews.com
umm.edu/health/medical/
www.balancingbrainchemistry.co.uk
restormedicine.com
www.neurogistics.com/thescience/

Foto: spiritualpsychics.co.uk, drugwatch.com

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj