To sicer ni najbolj modra odločitev, kajti dobro je poznati vzrok glavobola in se lotiti vzroka. Vzrok je najpogosteje – verjeli ali ne – dehidracija, torej premalo popite tekočine; drugi pa pomanjkanje magnezija.

Tako lahko že kozarec ali dva vode in odmerek magnezija v le nekaj minutah odpravita glavobol in to brez stranskih učinkov tablet, ki so vse prej kot nedolžni – med drugim uničujejo jetra, ledvice in želodec (več o tem tukaj in tukaj).

Naslednji najpogostejši vzroki so stres, utrujenost, alergije, hormoni, nezdrava prehrana, zaprtje, slaba telesna drža, nizka raven sladkorja v krvi ter uživanje alkohola ali drog; možna pa je tudi kombinacija več naštetih vzrokov.

Če imate pogosto glavobole, je treba odkriti vzrok, sicer pa ni treba takoj poseči po tabletah, kajti obstaja precej naravnih sredstev za lajšanje glavobolov – med drugim so zelo učinkovita tudi zdravilna eterična olja.

Kako eterična olja odpravijo glavobol?

Za razliko od sredstev proti bolečinam, ki se danes pogosto uporabljajo za odpravljanje glavobolov in migren, so eterična olja učinkovitejša in varnejša alternativa. Eterična olja prinašajo olajšanje, saj pospešujejo cirkulacijo in zmanjšujejo stres. Imajo tudi številne druge koristi za zdravje in krepijo vaš imunski sistem, namesto da bi uničevala vaše vitalne organe.

Vsak glavobol ima svoj sprožilec. Eden glavnih vzrokov za glavobole so hormonske spremembe pri ženskah; nihanja estrogena lahko sprožijo glavobol, zlasti tik pred menstruacijo ali med njo, ko raven estrogena pade.

Pri nekaterih ženskah se med nosečnostjo, PMS ali menopavzo zaradi hormonskega neravnovesja pojavijo migrene. Hormonska zdravila lahko celo poslabšajo glavobol, zato je bolj varna uporaba eteričnih olj. Olja sivke in rožmarina so na primer pomirjajoča olja, ki lajšajo bolečine in zmanjšujejo napetost. Obe olji se uporabljata za zdravljenje simptomov PMS in hormonskega neravnovesja, vključno z glavoboli in napadi migrene.

Drug pomemben sprožilec glavobola je stres, ki ga lahko zmanjšamo z aromatično uporabo olja sivke in poprove mete. Do glavobola lahko privedejo tudi težave s spanjem – sivka deluje kot blago pomirjevalo.

Poprova meta

Olje poprove mete ima prijeten hladilni učinek na kožo in zavira mišične kontrakcije, kar deluje sproščujoče. Hkrati spodbuja pretok krvi na čelu, če se uporablja lokalno (olja lahko namreč uporabite lokalno – jih nanesete na kožo; ali pa v izparilnik).

Sivka

Eterično olje sivke ima številne terapevtske in zdravilne lastnosti. Deluje zelo pomirjajoče in sproščujoče ter tako zmanjšuje napetost in stres. Deluje kot pomirjevalo, antidepresiv, sredstvo proti tesnobi, anksiolitik, antikonvulziv … Vse več je tudi dokazov, da sivkino olje učinkovito lajša nevrološke bolezni in motnje.

Evkaliptus

Evkaliptus deluje odvajalno – pomaga očistiti telo toksinov in škodljivih mikroorganizmov. Poleg tega odpira nosne dihalne poti in odpravlja pritisk v sinusih, ki lahko povzroči neprijeten glavobol, hkrati pa spodbuja čustveno ravnovesje in izboljšuje razpoloženje.

Rožmarin

Eterično olje rožmarina se v ljudski medicini zaradi svojih spodbujevalnih, protivnetnih in analgetičnih lastnosti uporablja za zdravljenje glavobolov in slabega krvnega obtoka. Ima pomirjajoč učinek ter izboljšuje osebno orientacijo in budnost.

Rožmarinovo olje zmanjšuje tudi stres in čustvene sprožilce, ki lahko povzročijo napade glavobola. Pomaga tudi pri prebavi in pomirja razdražen želodec, ki je lahko simptom hudega glavobola.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj