… in za nižanje telesne temperature, paracetamola. Že pred desetletji so namreč raziskave pokazale, da ima kancerogeno delovanje, a jim nihče ni posvečal pozornosti.

V ZDA, natančneje v Kaliforniji, so oblasti preverile kar 133 študij o paracetamolu, ki so bile objavljene v različnih znanstvenih publikacijah in mnoge so pokazale povečano nevarnost za več vrst raka. V Kaliforniji zakonodaja zahteva, da imajo ljudje pravico biti obveščeni, če je neka snov rakotvorna ali je reproduktivno toksična. Na seznamu je že preko 900 snovi, med njimi mnogi pesticidi in snovi, ki preprečujejo vnetljivost oz. gorljivost, in lista se neprestano daljša.

FDA, ki naj bi skrbela za zdravje ljudi, a dovoljuje mnoge strupene snovi kot so npr. aspartam, dokazano škodljiva umetna barvila v prehrani; težke kovine in ostale škodljive snovi v cepivih, jih je posvarila, da pretiravajo ter da je to ilegalno, a predsednik komiteja za identifikacijo karcinogenov in profesor preventivne medicine na univerzi v južni Kaliforniji, Thomas Mack, je povedal: “Težko je, ker gre za tako pogosto uporabljeno snov. A to ne spremeni dejstev.”

Poleg paracetamola je na seznamu rakotvornih snovi tudi pesticid glifosat, ki za Slovence, kot kaže, tudi ni škodljiv; prav tako alkohol. V ZDA so morali proizvajalci glifosata izplačati že več milijonov dolarjev odškodnin zaradi rakavih obolenj, trenutno pa je v teku še preko 13000 tožb v zvezi s kemikalijo.

Paracetamol naj bi bil sicer povezan z rakom ledvic, jeter in nekaterimi oblikami krvnega raka.

PREBERITE TUDI: Tablete proti bolečinam lahko sprožijo spontani splav

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj