… želijo le najboljše in ravno zaradi te želje nekateri starši včasih pretiravajo in vidijo nevarnost v vsaki najmanjši stvari. To pripelje do tega, da se starši bojijo mikrobov in umazanije, ki se morebiti nahaja na tleh, na igralih, igračah ali na javnih površinah. To je povečalo obsesijo nuje, da je vse čimbolj čisto in sterilizirano.

PREBERITE TUDI: Dojenčki, hranjeni z nadomestnim mlekom, imajo kasneje hude zdravstvene težave

Pravzaprav je stik z mikrobi celo nujen za otrokovo zdravje, menita strokovnjaka na tem področju, mikrobiologa in avtorja knjige ‘Let them eat dirt – Saving child from oversanitized world (Pustite jim, naj jedo umazanijo – resite otroka iz preveč sterilnega okolja. Avtorja Marie-Claire Arrieta in Brett Finlay menita, da je pretirano ščitenje otrok najhujše, kar lahko storimo. Mikrobi so namreč ključni za razvoj otroškega imunskega sistema, saj se le tako imunski sistem že zgodaj lahko nauči prepoznavati in odstranjevati nevarnosti.

PREBERITE TUDI: Novorojenčki in otroci, izpostavljeni umazaniji, imajo manj alergij in astme

S pretiranim čiščenjem, razkuževanjem in omejevanjem otroške igre na ‘nevarnih’ površinah otroško telo ni dovolj pripravljeno na morebitni kasnejši spopad imunskega sistema z boleznijo. Na splošno je to pripeljalo do tega, da je v svetu vse več alergij, debelosti, vnetij črevesja in drugih bolezni. Avtorica raziskav in knjige pravi, da je dokazano, da pretirano čiščenje igrač in vseh stvari, ki se jih otrok dotika, lahko povzroči tudi astmo. Seveda navedeni rezultati raziskave ne pomenijo, da morate otroku dovoliti, da uživa umazanijo, ampak da pretirana čistoča škoduje. Seveda je pomembna dobra higiena in umivanje rok, vendar vse v mejah normale.

Dovolite svojim najmlajšim, da božajo živali, se dotikajo listja, zemlje in kamenčkov ter raziskuje naravo. Bolj, ko bo otrok v stiku z naravo, bolje bo. Ne pretiravajte torej z razkužili in antibakterijskimi izdelki, zapomnite si, da je umazanija lahko celo zdrava za razvoj dobrega in vrhunsko pripravljenega imunskega sistema.

PREBERITE TUDI: Tako helikoptersko starševstvo škoduje vašim malčkom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj