… boste svoje naslednje vadbe lotili z veseljem in jo doživljali kot zabavo, boste kasneje manj pojedli, je pokazala raziskava. Če pa boste na vadbo gledali kot obvezni trening, boste pojedli več in manj zdrave hrane. Zakaj je tako?

Opravili so dve raziskavi, ki sta pojasnili, zakaj se nekateri ljudje, ko se začnejo gibati, zredijo namesto shujšajo. In sicer gre za to, da se tisti, ki vadbo doživljajo kot muko in neprijetno obveznost, po vadbi nagradijo – najpogosteje z nezdravo hrano in preveč nje. Ne glede na to, ali šele začenjate z gibanjem ali ste že pravi veteran, bistvo sporočila je: naredite vse, kar je v vaši moči, da se boste pri vadbi zabavali, da vam bo v veselje. Izberite vadbo, ki vam je všeč, spremljajočo glasbo, ki vas motivira, okolje oz. športni center, ki vam je ljub. Bodite hvaležni, da lahko telovadite, namesto da sedite v pisarni ali ne morete zaradi kake bolezni. Ko vam to uspe, boste bolje vadili in tudi manj pojedli!

V prvi raziskavi so odrasli hodili 2 kilometra okoli manjšega jezera, pri čemer so eni skupini rekli, da gredo na sprehod in drugi, da gre za vadbo. Ko so končali, so jim postregli z obedom in skupina, ki je mislila, da je na vadbi, je pojedla kar za 35 odstotkov več čokoladnega pudinga kot tisti, ki so mislili, da so na sproščujočem, sprehodu.

V drugi raziskavi so naredili podobno in jim po koncu sprehoda dali čokoladne bombone. Tisti, ki so mislili, da so bili na vadbi, so pojedli kar 206 kalorij več bombonov, kar je 124 odstotkov več kot tisti, ki so bili prepričani, da so na sprehodu. Slednji so bili po vadbi tudi srečnejši in manj utrujeni.

Torej je res vse v glavi, zato se vadbe lotite kar se da z veseljem za najboljše rezultate in hkratni užitek ob vadbi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj