… in upočasni njeno napredovanje pri bolnikih. To je pokazala nova klinična študija, v kateri so znanstveniki preučevali vlogo aerobne vadbe pri ohranjanju kognitivnih sposobnosti.

Raziskovalci so vadbo široko definirali kot dovolj aerobne fizične aktivnosti, da se poviša srčni utrip in potreba telesa po kisiku. Med takimi dejavnostmi so hoja, vadba v fitnesu in domača opravila, kot je kidanje snega ali grabljenje listja. Pregledali so več kot 1600 raziskav in člankov s temo telovadba in spomin. S tem so želeli dobiti uravnotežen pregled nad to temo. Ugotovili so, da obstajajo zelo močni argumenti, da je telovadba ena izmed učinkovitih strategij za preprečevanje demence. Poleg tega upočasni napredek te bolezni pri bolnikih.

telovadba

Raziskovalci so poudarili tudi to, da so tudi raziskave, v katerih so udeležencem slikali možgane, vedno znova pokazale pozitiven učinek telovadbe na možgane in njihovo delovanje. Zato avtorji študije priporočajo več telovadbe vsem, še posebno pa tistim, ki jih skrbijo njihove umske sposobnosti.

PREBERITE TUDI: Zeleni čaj zmanjša tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj