1. Ne poslužujejo se diet

Zakaj ne? Ker dieta ne pomeni trajne spremembe življenjskega sloga, ki je nujno potreben, da novo pridobljeno telesno težo in postavo tudi obdržimo. Z dieto sicer lahko dosežemo cilj, če smo vztrajni – a takoj, ko se vrnemo na stari način prehranjevanja in (ne)gibanja, se povrne tudi odvečna telesna maščoba (po možnosti z obrestmi). Prva dama ZDA, Michelle Obama, ki je zagovornica zdravega načina življenja, ki vključuje zdravo prehrano in redno gibanje, ve, da preštevanje kalorij ne vodi nikamor in ne more biti način življenja: "Dejstvo je, da bistvo zdrave ženske ni v tehtanju in merjenju obsegov. Namesto tega se moramo osredotočiti na to, kar je zares pomembno; to je, kako se počutimo in kako se doživljamo."


nationalguard.mil

2. Uživajo v rednem gibanju

Na voljo je ogromno različnih vrst vadbe in če vam določene ne ustrezajo, to ne sme biti izgovor, da vržete puško v koruzo. Treba si je vzeti čas, da najdete vadbo – v  telovadnici, skupinsko, vodeno ali na prostem – ki vam ustreza. Gibanje mora biti nekaj, česar se lotevate z veseljem, ker se zavedate, da ste s tem nekaj koristnega naredili zase in da se boste po vadbi počutili boljše. Redna vadba je izjemna naravna antistresna terapija, ki ima hkrati še neverjetne pozitivne učinke na zdravje.

3. Ne primerjajo svojih teles s telesi drugih

Fit ljudem je cilj, da se dobro počutijo v svojem telesu, ki je zdravo in fit. Ne zapustijo se, da bi se jim nabralo odvečno salo, in se hkrati ne terorizirajo s strogimi dietami, preštevanjem kalorij in nadzorom vsakega grižljaja, ki ga dajo v usta. Takšno, kakršno je njihovo telo ob upoštevanju navedenega, tudi sprejmejo – ne glede na to, da to pomeni morda kak kilogram več ali manj od zapovedanega.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali 'intermittent fasting'
 

4. Poskrbijo za dovolj spanca

Priznana vaditeljica Jillian Michaels, kateri mnoge ženske sledijo in z njo vsakodnevno vadijo preko njenega kanala na YouTube-u, se zaveda, da je kakovosten spanec njeno skrito orožje – spi namreč toliko kot more. "Spanje je ključnega pomena za močan imunski sistem, metabolizem in zaviranje staranja – pa še bi lahko naštevala," je povedala v nedavnem intervjuju. In ima popolnoma prav; pomanjkanje spanja vpliva na celo vrsto zdravstvenih in ostalih težav; med drugim deluje depresivno, poslabša se kognitivna funkcija, poveča se apetit in želja po nezdravi hrani, poslabšuje fizične zmogljivosti pri vadbi itd. Za revijo Health je povedala: "Prav zares postavljam spanje na prvo mesto. Spim 7 do 8 ur na noč."


Jillian Michaels

5. Redno si privoščijo dneve 'na off'

Tudi najbolj zdravstveno osveščeni ljudje, ki se zavedajo izjemnega vpliva zdrave prehrane in gibanja na zdrave in počutje ljudi, si približno enkrat tedensko privoščijo 'dan na off'. Igralka Jessica Biel je v zvezi s tem priznala. "Ko delam in se cel teden zelo zdravo prehranjujem, si potem privoščim en dan na off – ponavadi je to nedelja – ko jem karkoli se mi zahoče. Moram, če ne bi se mi kar malo zmešalo."

6. Gibanje postavljajo na prvo mesto

Dandanes je večina ljudi izjemno (pre)zaposlenih, a če hočemo nekaj narediti za svoje zdravje, si moramo za gibanje vzeti čas. Najbolj fit ljudje najdejo ravnovesje med delom, družino, prijatelji in časom zase, ki vključuje tudi redno gibanje. Boksarska šampionka Laila Ali je zaupala svoj način življenja: "Naredim vse, kar je v moji moči, da telovadim 5 dni na teden. Včasih mi uspe le trikrat, ker veliko potujem ali potrebujem počitek zaradi natrpanega urnika, a redno gibanje je vedno prioriteta in če padem iz ritma, se hitro spravim nazaj. Fit ljudje so takšni kot vsi ostali – edina razlika je v njihovi vztrajnosti in predanosti. Če bi bilo dobro izgledati in biti fit tako enostavno, bi bili vsi takšni! A mnogim ljudem se preprosto ne da potruditi."

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok
 

7. Jedo, ko so lačni

Medtem, ko so nas celo življenje prepričevali, da je zajtrk 'obvezen' obrok, danes vemo, da temu ni tako. Jemo, ko smo lačni in to je najbolj osnovno pravilo, ki bi se ga moral držati vsak. Tudi pravilo o petih ali celo več obrokih na dan lahko mirno pozabimo. Poslučajmo sebe, naše telo ve, kdaj je lačno. Pri tem pazimo le, da lakote ne zamenjujemo za žejo ter da so obroki zdravi (temeljijo na ekološko pridelani zelenjavi in sadju).


healthmeup.com

8. Najdejo in cenijo podporo svojih bližnjih

Včasih se boljša polovica prelevi tudi v partnerja za gibanje, včasih pa je to kateri izmed družinskih članov. A najbolj fit ljudje se zavedajo pomena podpore bližnjih, ki jim pomaga, da ostanejo zvesti redni vadbi in trudu za ohranjanje zdravja. Eden izmed primerov sta tudi pevka Fergie in njen mož, igralec Josh Duhamel: "Motivirava eden drugega, je povedal Josh – ona spodbuja mene in jaz spodbujam njo. To sva od nekdaj počela eden za drugega, pa naj je šlo za delo, vadbo ali najino skupno življenje. Na ta način sva kompatibilna."

Naslovnica: mybodyhealth.net

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj