Dandanes že dobro vemo, kakšen vpliv ima hrana na naše zdravje (ali bolezni). Slaba prehrana namreč vodi do slabšega zdravstvenega stanja, ker pripomore k nastanku vnetnih procesov v telesu. Pod izraz slaba (nezdrava) prehrana spada predelana hrana, sladkor, trans maščobe, izdelki iz bele moke, ter še mnogo živil in snovi. Žal pa tudi tisti, ki (mislijo, da) jedo zdravo, trpijo za pomanjkanjem hranil, saj je hrana osiromašena.

PREBERITE TUDI: Tale sok bo odpravil vse vnetne procese iz vašega telesa

Vnetni procesi povzročajo bolezni

Slaba prehrana v kombinaciji s stresom, onesnaženjem, slabim življenjskim slogom (nikotin, alkohol), ter premajhno telesno aktivnostjo, pripomore k vnetnim stanjem v telesu. Vnetja so glavni razlog za veliko bolezni, ki imajo vnetje kot skupni imenovalec.

Vnetni procesi v telesu povzročajo naslednje bolezni:

 • alzheimerjeva bolezen;
 • depresija;
 • artritis;
 • ateroskleroza;
 • demenca;
 • alergije;
 • sladkorna bolezen;
 • visok krvni tlak;
 • bolezni srca in ožilja;
 • luskavica;
 • dermatitis;
 • astma;
 • kronične črevesne bolezni.
Vnetje je eden izmed procesov oz. odzivov imunskega sistema in je pomemben del boja proti tujkom v telesu. Če pride do prekomerne reakcije, do prevelikega boja proti tujku in s tem pretirane vnetne reakcije, se pojavijo obolenja. Mnoge zgoraj naštete bolezni so avtoimunske, vnetna stanja pa se povezujejo tudi z rakom, v zadnjem času pa tudi s prekomernim kopičenjem maščobnih oblog. Zelo zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da so vnetja razlog tudi za pojav depresije. Močnejše, kot je vnetje, hujša je depresija. Možganska vnetja so namreč povezana z motnjami spanja, slabšim razpoloženjem in izgubo apetita. S prehrano, če dovolj vemo o njej, si lahko tudi pomagamo, saj lahko telo zaščitimo pred vnetji. Kaj je najbolje jesti, da pomagamo telesu preprečevati vnetna stanja ali mu pomagati k hitrejšemu okrevanju? Katera hrana stanje poslabša?

PREBERITE TUDI: Hrana, bogata z antioksidanti

Hrana, ki vnetna stanja poslabša:

 • enostavni sladkorji;
 • nasičene maščobe;
 • industrijsko predelana živila;
 • rafinirani ogljikovi hidrati;
 • ocvrta hrana;
 • industrijsko predelana olja;
 • predelane mesnine;
 • sladke pijače;
 • izdelki iz bele moke.
Predelana hrana ima dodane emulgatorje, fosfate, konzervanse in ojačevalce okusa, ki nam škodijo, zato se ji je treba izogibati. Pod industrijska olja spadajo hidrogenirana in rafinirana olja ter maščobe. Poskusimo slediti svežim izdelkom, bio pridelanim, ki ne vsebujejo kemičnih snovi, ki nas le slabijo.

Protivnetna živila

Omega-3 maščobne kisline
Viri omega-3: mastne ribe, kot so losos, sardele, skuše in tuna. Dobro nadzirajo vnetne procese in preprečujejo nalaganje maščobnih oblog. Omega-3 najdete tudi v chia semenih, konopljinih semenih in lanenih semenih. Če ne marate rib in ne pojeste dovolj semen; ali pa bi se radi izognili težkim kovinam in drugim strupom, ki jih je zaradi onesnaženosti morja v ribah čedalje več, potem bodo najboljša izbira omega-3 maščobe v kapsulah, kjer so preiščene in težke kovine in ostali toksini odstranjeni. Omega-3 maščobne kisline so ena najmočnejših protivnetnih snovi in lahko ozdravijo celo po uradni medicini neozdravljive bolezni – jih je pa treba za take rezultate zaužiti zelo veliko.
Zelenjava
Najbolj protivneten učinek ima zelenolistnata zelenjava, ki spodbuja protivnetne procese. Oranžna in rdeča zelenjava vsebujeta karotenoide in druga fitohranila, ki imajo antioksidativni učinek; delujejo protivnetno in proti raku, med drugim pa vsebujejo tudi veliko vitamina C, ki je izjemno močan antioksidant. Odlično vlogo opravijo tudi špinača, brokoli in zelena. Ob zelenolistnati zelenjavi je najbolje zaužiti zdravo maščobo, saj to poveča absorbcijo antioksidantov.
Oreščki
Prav vsi oreščki so bogati s kakovostnimi maščobami in vlakninami in delujejo protivnetno. Seveda govorimo o nepraženih oreščkih, kajti s praženjem zdrave nenasičene maščobe postanejo večkrat nasičene (trans) – ravno te pa povzročajo vnetne procese.
Sadje
Sadje vsebuje veliko sladkorja, zato s sadjem ni za pretiravati. Omejite se na jagodičevje (jagode, maline, borovnice, brusnice,…), ki je polno vlaknin in antioksidantov in v krvi znižuje vnetne procese. Poleg tega med sadjem izstopa zato, ker vsebuje najmanj sladkorja. Protivnetno delujeta tudi avokado in papaja.
Začimbe
Vse začimbe imajo pozitivne lastnosti, a protivnetno izstopata ingver in kurkuma, ki zmanjšujeta bolečine, zavirata vnetja in razstrupljata.
Olivno olje
Ima močno protivnetno delovanje in spodbuja absorbcijo antioksidantov iz zelenjave.
Kokosovo olje
Kokosovo olje je odličen vir energije, deluje protivnetno, antimikrobno in antifungicidno.
Česen in čebula
Česen je znan kot naravni antibiotik, vsebuje pa tudi številne protirakave substance in deluje proti mikrobom vseh vrst. Je naravno protivnetno zdravilo in odlično odpravlja strupe.
Čaj in kava
Pravi čaji (sploh beli in zeleni) razstrupljajo, pripomorejo k protivnetnim procseom, medtem ko nam čaji pomagajo, da zaužijemo dovolj antioksidantov.
Vsa našteta živila vsebujejo veliko snovi, ki delujejo koristno na naše telo. So protivnetna in antioksidativna. Ključ do zdrave prehrane ni le uživanje zdrave hrane, temveč tudi izogibanje slabi prehrani. Poskrbeti pa moramo tudi za dober limfni sistem, ki pripomore k hitrejšemu razstrupljanju in zdravljenju. Več lahko preberete v tem članku.

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj