… svetovnega prebivalstva. Čeprav morda ne deluje pri vseh, študije kažejo, da lahko sprememba prehranjevalnih navad pomaga vašim možganom preprečiti tesnobne misli.

Kava

Malo je tistih, ki bodo v nov dan zajadrali brez skodelice tople kave. Mnogi jo pijejo pred zajtrkom ali namesto zajtrka, pri čemer se zanašajo na energijo, ki jo ta pijača daje. Strokovnjaki pa se ne strinjajo, da je treba navado pitja jutranje kave obdržati, če čutite tesnobo in opazite, da vam srce bije hitreje kot sicer.

Sladkor

Sladkor je eno najbolj škodljivih živil – med drugim je povezan tudi z depresijo, nihanjem razpoloženja in simptomi tesnobe. Zaradi začetnega povečanja energije, ki ga povzroči uživanje sladkorja, mnogi ljudje hrepenijo po sladki hrani in pijači, saj sladkor hitro ustvari odvisnost. Ko pa energijski dvig doseže vrhunec, raven sladkorja v krvi hitro pade, kar povzroči utrujenost, brezvoljnost, slabo razpoloženje in še večjo željo po hrani.

Predelana hrana

Vsi vedo, da predelana hrana ni dobra za raven krvnega sladkorja in maščob, lahko pa tudi poslabša tesnobo. Čeprav je večina predelanih živil zelo okusnih, saj vsebujejo kombinacijo sladkorja in maščob, hkrati spodbujajo vnetne procese v telesu in jim primanjkuje mikrohranil, ki so ključna za delovanje črevesja in možganov. Med procesirana živila spadajo vse suhe mesnine, hrenovke, margarina, jušne kocke, vnaprej pripravljena živila, ki se samo pogrejejo itd.

Ocvrta hrana

Nezdrava hrana in ocvrta hrana, kot so pica, ocvrt piščanec, hamburgerji in krompirček, imajo malo hranilne vrednosti in jih telo izjemno težko prebavi. Ko telo ne more prebaviti in predelati hrane, lahko odvečni plini, refluks kisline in druge gastrointestinalne težave povzročijo simptome, ki sprožijo tesnobo. Dolgotrajne prebavne težave, kot je gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), včasih povzročijo, da se bolniki ponoči zbujajo in hlastajo, saj lahko refluks kisline povzroči rahlo bruhanje, ki povzroči občutek dušenja.

PREBERITE TUDI: Načini za krepitev samozavesti, če imate socialno anksioznost

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj