Znanstveniki z oddelka univerze za naravna rastlinska zdravila, University of Chicago’s Tang Center for Herbal Medicine, so ugotovili, da sestavina, ki jo vsebuje zeleni čaj, močno pospeši hujšanje. Podgane, ki so jo dobivale, so izgubile kar do 21 odstotkov svoje telesne teže.

Sicer gre za sestavino epigallocatechin gallate (EGCG), ki je sicer tudi močan antioksidant, kar pomeni, da preprečuje poškodbe DNK in tako nastanek bolezni in zavira staranje. Podgane, ki so ga dobivale, so zaužile kar do 60 odstotkov manj hrane po 7 dneh vsakodnevnega prejemanja.

PREBERITE TUDI: Beli čaj proti debelosti

Zmanjšuje velikost tumorjev

Pretekle raziskave so že pokazale, da EGCG zmanjšuje velikost tumorjev na dojkah pri ženskah in prostati pri moških. Aktualna raziskava, objavljena v publikaciji Endocrinology, pa je pokazala tudi vpliv na endokrini sistem.

Podgane so po nekaj dneh imele močno spremenjeno količino hormonov, sploh leptina, v krvi – to pa je hormon lakote. Čeprav so vedeli, da leptin vpliva na apetit, od zelenega čaja niso pričakovali takega učinka.

Ko so podganam injicirali EGCG, jim je količina leptina močno upadla. To bi moralo povzročiti, da bi jedle več, a so pojedle mnogo manj. “Sumimo, da EGCG deluje na hormonski sistem po drugih kanalih in tako zavira apetit,” so povedali raziskovalci.

PREBERITE TUDI: Zeleni čaj zmanjša nevarnost za nastanek raka pljuč

Apetit zmanjšuje tudi preko drugih mehanizmov

Zeleni čaj oz. ECGC pa zmanjšuje apetit tudi z vplivom na noradrenalin in dopamin. Ta dva peptidna hormona, znana kot kateholamina, aktivirata simpatetični živčni sistem, ki zmanjša željo po hrani. ECGC preprečuje razgradnjo encimov, ki bi sicer razgradili kateholamine.

Proizvodnja holecistokinina

Eden izmed načinov vplivanja ECGC na apetit pa je tudi proizvodnja holecistokinina. To je hormon, ki se sprošča v prebavilih po zaužitju obroka. Ta sporoči možganom, da je telo prejelo dovolj hrane in nehamo jesti. Sproščanje tega hormona tako takoj zavre apetit in uživanje zelenega čaja povzroči sproščanje holecistokinina.

PREBERITE TUDI: Zeleni čaj in njegovi nešteti pozitivni učinki na zdravje

Še drugi pozitivni učinki

Poleg tega, da so podgane pojedle veliko manj in shujšale, so imele tudi nižjo raven testosterona (70 odstotkov manj) in inzulina, ki ima največji vpliv na debelost in rejenje, dvignemo pa ga vsakič, ko uživajo ogljikove hidrate ali puste beljakovine (npr. beljakovinski napitek, ne da bi poleg zaužili maščobe, ki zavirajo absorpcijo).

Zaradi nižje ravni testosterona se je podganam zmanjšal tumor na pristati, nekaterim celo 70 odstotkov teže. Nižja raven testosterona namreč preprečuje povečanje prostate in razvoj raka prostate.

Ugotovili so še, da EGCG zmanjša količino maščobe okoli pasu in notranjih organov, ki je najbolj škodljiva in zdravju nevarna; ter količino maščob, glukoze in holesterola v krvi.

PREBERITE TUDI: Vse, kar morate vedeti o zelenem čaju

Pospešuje porabo maščob

Zmanjševanje apetita pa še ni vse – zeleni čaj tudi pospešuje porabo ali ‘kurjenje’ maščob. Polifenoli, ki jih vsebuje – med njimi tudi ECGC, vplivajo na termogenezo in tako porabljamo maščobe namesto beljakovin v telesu. V raziskavah so primerjali stopnjo porabe maščob skupine, ki je uživala zeleni čaj in skupine, ki ga ni in skupina z zelenim čajem je porabljala za 10 odstotkov več telesnih maščob.

Samo zdravje torej! Ste danes že popili svojo skodelico?

PREBERITE TUDI: 6 izjemnih učinkov zelenega čaja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj