zelena_kava_hujsanje
Foto: pho­tos.tradeholding.com

… zeleni čaj, a raziskava je pokazala, da ima zelena kava veliko močnejši učinek. Deluje tako, da pospeši metabolizem in sposobnost telesa, da maščobe kuri hitreje. Vodja raziskave, Hiroshi Shimoda, je povedal: “Če človek na dan zaužije približno 1 kilogram hrane in se tej hrani doda 10 g ekstrakta zelene kave na dan za 14 dni, se telesna teža zmanjša za kar 35 %. Navadna pražena kava nima takšnega učinka.”

Hiroshi Shimoda in ostali raziskovalci shujševalni učinek zelene kave pripisujejo dvema učinkovinama: prva je kofein, ki ga zelena kava vsebuje manj kot pražena, druga pa je klorogenska kislina, ki jo segrevanje uniči: “Klorogenska kislina je stabilna na sobni temperaturi, visoke temperature pa jo uničijo. Praženje zato uniči klorogensko kislino.”

V raziskavi so testne miši razdelili na tri skupine: eno skupino so hranili s prehrano, ki je vsebovala 1 % ekstrakta zelene kave, drugi so v hrano dodali malo kofeina, tretji skupini pa klorogensko kislino. Nato so analizirali kri, telesno težo in delovanje ledvic in ugotovili, da sta imela samo kofein in samo klorogenska kislina zelo slab učinek. Skupaj, torej v obliki ekstrakta zelene kave, pa se je mišim telesna teža zmanjšala za kar 35 %.

Za konec so raziskovalci s Shimodo na čelu zaključili, da priporočajo ekstrakt zelene kave vsem, ki se želijo znebiti odvečne telesne maščobe.
Raziskava je bila objavljena v medicinski reviji BioMed Central Complementary and Alternative Medicine.

PREBERITE TUDI: Zelena kava za hujšanje – učinkovitost je pokazala še ena raziskava

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj