Po tem, ko je imel zaposleni v zdravstvu tako hudo alergično reakcijo na novo Pfizer cepivo za koronavirus oz. covid-19, da so ga morali hospitalizirati, se je oglasil Pfizer.

Zdravstveni delavec iz Aljaske je po prejetju cepiva Pfizer za covid-19 utrpel tako hudo reakcijo, da so ga morali hospitalizirati. Reakcijo je utrpel kljub temu, da nima zgodovine alergijskih reakcij – za razliko od vseh ostalih, ki so jih doživeli po prejetju cepiva. Prizadeti ostaja v bolnišnici že od torka, ko je utrpel izjemno močno reakcijo.

Pfizer sedaj “sodeluje z lokalnimi zdravstvenimi inštitucijami” da bi pripravili poročilo o “potencialno resni alergijski reakciji,” so povedali za RT in obljubili, da bodo “skrbno opazovali vsa poročila resnih alergijskih reakcij po cepljenju in popravili navodila na cepivu, če bo to potrebno.”

Pri Pfizerju tudi vztrajajo, da “v naših kliničnih preizkusih ni bilo opaziti nobenih posebnih nevarnosti, vključno z resno alergijsko reakcijo na cepivo.”

Reakcija prizadetega je bila menda podobna anafilaktičnemu šoku, ki ga je po cepljenju s covid cepivom utrpelo kar nekaj zdravstvenih delavcev v Veliki Britaniji. Ena od žensk, ki je utrpela hudo reakcijo, ima alergijo na jajca, a proizvajalec trdi, da v cepivu ni sestavin, povezanih z jajci; drugi, ki je utrpel reakcijo, naj bi imel alergijo na določena zdravila. Hudo reakcijo naj bi imel še en prejemnik cepiva, a ni podrobnejših podatkov o tem.

Pristojne zdravstvene inštitucije so posvarile ljudi, ki imajo alergije na hrano, zdravila ali cepiva, naj ne prejmejo cepiva; oddelki, kjer dajejo cepiva, pa naj bodo opremljeni z ustrezno opremo za reševanje in oživljanje, kar naj bi bilo menda navedeno tudi v navodilih cepiva Pfizer.

Kljub temu, da cepivo ni preverjeno in hudim alergijskim reakcijam pa ga je ameriška FDA pretekli petek odobrila; prvih 2,9 milijona doz je bilo poslanih v uporabo preteklo nedeljo. Prvi zdravstveni delavci v NYC so že začeli prejemati cepivo.

Cepivo naj bi bilo namenjeno starejšim od 16 let in odsvetovano tistim, ki imajo zgodovino alergijskih reakcij oz. alergijo na katero od sestavin cepiva. Zdravstveni delavci so prvi, ki prejemajo cepivo.

V veliki Britaniji so cepivo odobrili na začetku meseca in načrtujejo, da bo do konca leta cepljenih preko 800.000 prebivalcev. Oblasti se sicer pritožujejo, da bodo tisti z nizkimi dohodki in manjšine manj zaupljivi do cepiv (raziskave sicer v resnici kažejo takšne podatke o tistih, ki ne zaupajo v cepiva) v primerjavi s tistimi, ki zaslužijo več, a za proticepilne ‘dezinformacije’ krivijo tiste, ki osveščajo o cepivih.

Tudi ostale države, kot so Kanada, Mehika, Singapur in druge so odobrile Pfizer cepivo. Pričakujejo, da bo v ZDA naslednje odobreno cepivo Moderna, ki je prav tako mRNA-cepivo. Tovrstna cepiva so na tržišču popolnoma nova in nepreverjena, zato bomo šele tekom naslednjih let ugotavljali vse stranske učinke.

Preberite še ostale objave v zvezi s cepivi in cepljenji:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj