Nova raziskava pa je pokazala še dodatni pozitivni učinek vitamina D; in sicer uživanje zadostnih količin vitamina D izboljša spomin in zavira starostno upadanje kognitivnih sposobnosti. Raziskovalci so namreč ugotovili, da uživanje prehranskih dopolnil vitamina D pomaga izboljšati biološke mehanizme, odgovorne za obnavljanje nevrotransmitorjev na predelu možganov, ki imajo ključno vlogo pri spominu, učenju in pomnjenju.

Raziskava potrdila, da so potrebne visoke količine

Napredni znanstveniki že dlje časa poudarjajo izjemen pomen vitamina D za zdrave kosti in zobe, močan imunski sistem, uspešno hujšanje, plodnost, zdravo nosečnost in otroka in duševno zdravje, v zadnjih letih pa so ugotovili še, da ima pomanjkanje vpliv na nastanek rakavih obolenj, avtoimunskih bolezni, upadanjem kognitivne funkcije in drugih zdravstvenih težav in bolezni.

V raziskavi so dali podgane na dieto z malo, srednje in veliko vitamina D in po pol leta testirali njihovo sposobnost pomnjenja. Podgane, ki so dobivale visoke količine vitamina D, so se veliko boljše odrezale pri nalogah in jih opravile hitreje, tiste, ki so ga dobivale najmanj, pa najslabše. Količina, ki je povzročila tolikšen napredek, je bila 50% višja kot ta, ki jo sedaj priporočajo kot PDV/RDA in več, kot ga priporoča večina uradnih prehranskih strokovnjakov.
Raziskava je bila opravljena na univerzi Kentucky in objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vitamin D za boljše zdravje možganov

Že več preteklih raziskav je pokazalo povezavo med pomanjkanjem vitamina D in pešanjem spomina ter da so imeli pacienti z demenco precej nižje količine vitamina D kot njihovi zdravi vrstniki. Raziskava, opravljena leta 2009 in objavljena v Journal of Geriatric Psychology pa je pokazala, da so nizke količine vitamina D povezane s slabšimi rezultati na testih pozornosti, spomina ter orientacije v času in prostoru.

Druge raziskave so pokazale tudi, da visoke količine vitamina D zmanjšajo možnost za nastanek Parkinsonove bolezni, shizofrenije in depresije.

PREBERITE TUDI: Vitamin, ki ga večini primanjkuje, a se tega ne zavedajo (še manj pa daljnosežnosti posledic)1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj