Kako zelo vsestransko koristna je vadba, niti ne bomo izgubljali besed. In, jasno, pomembno je, da se gibamo večino dni v tednu, ne glede na čas. A če želite od svoje vadbe odnesti še več – kar največ – potem si preberite, kdaj v dnevu je najboljši čas za vadbo in zakaj. In sicer je to zgodaj zvečer.

Takrat ste manj podvrženi poškodbam

Ko se zjutraj zvalite iz postelje, je telo še okorelo zaradi večurne odsotnosti premikanja. Zato, v kolikor si ne vzamete dovolj časa za počasno in temeljito raztezanje, je več možnosti, da si poškodujete kako mišico, nategnete kito ali zvijete gleženj.

Zgodaj zvečer oz. pozno popoldan pa je telesna temperatura malo višja, telo zbujeno od celega dneva in zatorej bolj pripravljeno na vadbo.

Bolj verjetno je, da boste shujšali

Medtem ko ima vadba (zjutraj) na tešče svoje prednosti – poleg vsega nas tudi zbudi in izboljša počutje – pa vadba zgodaj zvečer pospeši metabolizem pred spanjem in to za celo noč. Če boste zaužili zelo lahko in majhno (in, jasno, zdravo) večerjo, boste porabljali kalorije tekom cele noči.

Dodatni plus? Če se boste že spravili k vadbi, je tudi manj verjetno, da boste potem vloženi trud pokvarili s preobilno in nezdravo večerjo, mnogi pa so po vadbi tudi manj (ali celo nič) lačni.

Lažje boste držali tempo

Pljuča proti večeru delujejo za 6 odstotkov bolje kot zjutraj, je pokazala nedavno opravljena raziskava. Za tekače to pomeni hitrejši tek.

Bolje boste spali

Vadba pozno popoldan oz. zgodaj zvečer poskrbi tudi za boljši spanec – seveda pod pogojem, da ne telovadimo prepozno. Študija, opravljena na univerzi California je pokazala, da so ljudje, ki zvečer telovadijo, zmožni zaspati pol ure po vadbi, saj se jim zniža krvni tlak in sprostijo mišice.

Znebite se stresa, nabranega tekom dneva

Šport je najboljše zdravilo za stres in depresijo, deluje pa na več nivojih. Med drugim se znebimo stresnega hormona kortizola in dvigne endorfine, ki močno izboljšajo počutje. Tudi samozavest dvigne in vsestransko sprošča.

Pomembno je, da SE gibate

Seveda pa je najbolj pomembno, da se redno gibamo, zato, če ste navajeni na vadbo zjutraj in vam ustreza, se je držite. Lahko pa za spremembo poskusite kaj novega, torej vadbo pozno popoldan in preverite, ali vam morda še bolj ustreza. Morda boste pa presenečeni!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj