Takole so ugotovili v raziskavi: “Plodove celice se med nosečnostjo preselijo v mater. Fetomaternalni prenos se verjetno zgodi pri vseh nosečnostih, fetalne celice pa lahko ostanejo več desetletij. Mikrokimerične fetalne celice najdemo v različnih materinih tkivih in organih, vključno s krvjo, kostnim mozgom, kožo in jetri. Pri miših so fetalne celice našli tudi v možganih.

Zdi se, da so plodove celice usmerjene tudi na mesta poškodb matere. Fetomaternalni mikrohimerizem lahko pomembno vpliva na imunsko stanje žensk, saj vpliva na avtoimunost in toleranco do presadkov. Nadaljnje razumevanje sposobnosti fetalnih celic, da prečkajo placentarno in krvno-možgansko pregrado, se selijo v različna tkiva in se diferencirajo v več vrst celic, lahko izboljša tudi strategije za intravensko presaditev matičnih celic za citoterapevtsko popravilo.”

Med nosečnostjo se torej celice otroka selijo v materin krvni obtok in nato krožijo nazaj v otroka. Celice 41 tednov krožijo in se združujejo naprej in nazaj, po rojstvu otroka pa veliko teh celic ostane v materinem telesu in pusti trajen odtis v materinih tkivih, kosteh, možganih in koži. Pogosto tam ostanejo desetletja.

Tudi vsak naslednji otrok, ki ga ima mati, pusti podoben odtis v njenem telesu. Tudi če se nosečnost ne razvije do konca ali če pride do splava, se te celice še vedno preselijo v krvni obtok matere. Raziskave so pokazale, da če je materino srce poškodovano, bodo fetalne celice pohitele na mesto poškodbe in se spremenile v različne vrste celic, ki so specializirane za popravilo srca.

Otrok pomaga popraviti mater, mati pa gradi otroka, zato nekatere bolezni med nosečnostjo pogosto izginejo. Kako neverjetno in čudežno je to?

Neverjetno je, kako materino telo za vsako ceno zaščiti otroka, otrok pa zaščiti in obnovi mater nazaj, da se lahko otrok varno razvije in preživi. Pomislimo na nora hrepenenja nosečnic po določeni hrani: česa je materi primanjkovalo, da je otrok povzročil njeno željo?

Študije so pokazale celice ploda v materinih možganih tudi 18 let po porodu.

Če ste mama, veste, kako lahko intuitivno čutite svojega otroka, tudi ko ga ni. Zdaj obstaja znanstveni dokaz, da jih mame nosijo v sebi leta in leta, tudi potem, ko so jih rodile.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj