V raziskavi, ki so jo izvedli v Avstraliji, so primerjali količino joda med 31 udeleženci, ki so se prehranjevali vegansko ali vegetarijansko, ter 26 vsejedi. Vzorci urina so pokazali, da je popolnoma vsem primanjkovalo joda, a vegansko-vegetarijanskim jedcem še precej bolj: vsejedi so imeli 64 ug/L in vegani borih 44 ug/L, kar je daleč od priporočene količine  100 gramov na liter.

Udeleženci obeh skupin, ki so izbrali himalajsko sol namesto klasične, so imeli še bolj kritično nizko stanje: 23 ug/L. Himalajska sol je sicer veliko bolj zdrava kot navadna, a ne glede na izbiro soli bi morali vsi dodatno uživati prehranska dopolnila, ki vsebujejo jod, kot je npr. alga kelp.

Raziskave sicer že desetletja kažejo, da ima večina ljudi prisotno precejšnje pomanjkanje joda, a se tega ne zavedajo, dokler se jim ne razvijejo klinični znaki, ko je za večino že prepozno. Strokovnjaki opozarjajo, da je zadostna količina nujno potrebna za dobro delovanje možganov in celotnega telesa, predvsem pa za normalen intelektualni razvoj zarodka.

“Že blago do zmerno pomanjkanje vpliva na razvoj jezika, spomin in hitrost procesiranja informacij,” je povedala ena od vrhunskih prehranskih strokovnjakinj, dr. Whitebread.

“Med nosečnostjo se potreba po jodu še poveča in že pred spočetjem je priporočljivo zaužiti prehransko dopolnilo, ki zagotovi vsaj 150 mcg, sploh pa med nosečnostjo. Žal velika večina žensk ne uživa prehranskih dopolnil z jodom ne pred, ne med nosečnostjo.”

Ker večina hrane skoraj ne vsebuje joda oz. ga ne vsebuje dovolj, je priporočljivo za zadosten vnos poskrbeti s prehranskimi dopolnili, npr. algo kelp, ki je naravni vir joda.

Sicer pa je bilo pri vegansko-vegetarijanski skupini poleg pomanjkanja joda prisotno tudi pomanjkanje selena in vitamina B12, medtem ko je bilo stanje železa, magnezija, vitamina C in folata, pa tudi vlaknin, v tej skupini višje, torej boljše.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje vitamina C zavira razvoj možganov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj